Rijksvoorlichtingsdienst

VWS rondt programma Erfgoed van de Oorlog af

Donderdag 16 september 2010, nummer 58

VWS rondt programma Erfgoed van de Oorlog af

Tussen 2007 en 2010 hebben 221 projecten subsidie ontvangen in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie stelde in totaal ruim 23 miljoen euro beschikbaar voor het behoud en het toegankelijk maken van het belangrijkste erfgoedmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag wordt het programma afgesloten met een conferentie in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waarbij ook Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje aanwezig is. Hij neemt uit handen van demissionair minister Klink het boek 'Erfgoed van de Oorlog. De oogst van het programma' in ontvangst. Hierin zijn de resultaten van alle projecten vastgelegd.

Omgang met verleden
Erfgoed van de Oorlog richtte zich op organisaties die erfgoedmaterialen beheren die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Het behoud van waardevol erfgoedmateriaal uit en over de Tweede Wereldoorlog is van belang om ook in de toekomst een actieve omgang met dit verleden mogelijk te maken. Met de verstrekte subsidies zijn onder meer archieven gedigitaliseerd, persoonlijke verhalen van ooggetuigen vastgelegd en veel historische bronnen digitaal toegankelijk gemaakt voor het brede publiek. Naast aandacht voor landelijk bekende thema's, is ook aandacht besteed aan regionale en lokale gebeurtenissen, evenals aan tot dusverre onderbelicht gebleven onderwerpen.

De resultaten van het programma Erfgoed van de Oorlog staan beschreven in 'Erfgoed van de Oorlog. De oogst van het programma'. Dit boek zal breed verspreid worden, onder meer onder geschiedenisdocenten, openbare bibliotheken, musea en archiefinstellingen.

Nationale WOII collecties
Het programma Erfgoed van de Oorlog heeft, samen met een aantal grotere erfgoedbeherende instellingen, een fors aantal 'nationale WOII-collecties' ontwikkeld die voor iedereen op het internet toegankelijk zijn. Er zijn websites waarmee gericht gezocht kan worden naar digitale scans van oorlogsmateriaal dat bij Nederlandse erfgoedbeherende instellingen is ondergebracht. De nationale WOII-collecties die op die manier zijn opgebouwd, ontsluiten fotomateriaal, dagboeken, kamptekeningen, affiches, pamfletten, illegale publicaties, oorlogskranten, verzetsliteratuur, oral history, oorlogsmonumenten en film- en geluidsmateriaal. In deze categorie horen ook twee websites die niet naar materiaalsoort, maar thematisch zijn ingericht; Het Indisch erfgoedportaal en het Altantikwallplatform. Ook zijn er websites die als zoekresultaat de plek laten zien waar erfgoedmateriaal zich fysiek bevindt. Dergelijke 'webgidsen' zijn onder meer gemaakt voor oorlogsarchieven en museale WOII-collecties. De n ationale WOII-collecties vormen gezamenlijk een structuur die voor burgers, onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog binnen handbereik brengt.

www.tweedewereldoorlog.nl
Op deze website gaat op 16 september de online tentoonstelling 'erfgoed van de oorlog' live, waarin materialen uit het programma te zien zijn. Vandaag worden, onder begeleiding van muziek van dj Isis, de laatste vier nationale WOII-collecties gelanceerd. Het betreft de collecties Getuigen Verhalen (oral history), Tekst (dagboeken, verzetsliteratuur en propagandadrukwerk), Oorlogskranten en Oorlog in Blik (Audiovisueel materiaal).

In de media
Op en rond 16 september zijn resultaten van Erfgoed van de Oorlog in het nieuws:
· Het programma Andere Tijden (16 september 21:25, Nederland 2, VPRO) laat uniek beeldmateriaal zien dat in het kader van het VWS-programma Erfgoed van de Oorlog is gevonden.
· De documentaire 'De Akkers van Margraten' (16 september 2010, 22.59 - 23.54 uur, Nederland 2, IKON) heeft subsidie ontvangen van het programma Erfgoed van de Oorlog.
· In het programma Casa Luna (16-17 september, 00.00-01.00 uur, radio 1, NCRV) een interview met Gerard Nijssen, filmresearcher, over Oorlog in Blik. Oorlog in Blik is financieel mede mogelijk gemaakt door het programma Erfgoed van de Oorlog.


-0-0-0-