Technische Universiteit Eindhoven

Technologie die de wereld gaat redden

Geplaatst: 16 september, 2010

Schaarste, klimaatverandering en uitbraken van ziektes zijn voorbeelden van mondiale problemen, die mede ontstaan zijn door technologie. Maar we kunnen ze ook oplossen met nieuwe technologie, schrijven TU/e-wetenschappers Rutger van Santen en Djan Khoe en journalist Bram Vermeer in hun boek '2030: Technology that will change the world', dat vandaag verschijnt bij Oxford University Press.

Rutger van Santen (links), Bram Vermeer (midden) en Djan Khoe.

De drijfveer om het boek te schrijven is het dringende besef dat voor het eerst in de menselijke geschiedenis een aantal crises echt globaal van aard zijn, vertellen de auteurs. De voedseltekorten in 2007 deden zich bijvoorbeeld tegelijk voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De recessie van 2008 was wereldwijd, en bij de start van de griepuitbraak in 2009 waren de virussen in een paar dagen de wereld rond.

Van Santen (hoogleraar Katalyse en oud-rector van de TU/e), Khoe (hoogleraar Elektro-optische communicatie) en wetenschapsjournalist Vermeer interviewden voor het boek een groot aantal experts van naam. Daaronder Hans Blix (hoofd van het VN-onderzoek in Irak), Craig Venter (verkenner van het menselijk DNA), Susan Greenfield (hersenonderzoeker) en Hans Joachim Schellnhuber (klimaatwetenschapper).

Het startpunt van de makers van het boek was een lijstje met de grootste problemen die de wereld momenteel bedreigen. Daarbij selecteerden ze vervolgens onafhankelijke experts met de vraag: wat voor technologische en wetenschappelijke doorbraken hebben we nodig om deze bedreigingen af te wenden? De auteurs betitelen die oplossingen die naar voren komen in het boek als 'soms controversieel, maar realistisch'. De auteurs hopen met hun boek mee richting te geven aan de wereldwijde onderzoeksagenda.

Het Engelstalige boek gaat vandaag in de verkoop bij Oxford University Press. Voor 2012 staat een Chinese versie gepland (Han-Chinees ) en voor 2011 een Koreaanse editie.

Een voorloper van het boek verscheen eind 2006 in het Nederlands onder de titel 'Zelfdenkende pillen en andere technologie die ons leven zal veranderen'. Dat boek werd geschreven in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Technische Universiteit Eindhoven. Maar de schrijvers wilden hun boodschap ook aan de rest van de wereld vertellen. Het nieuwe boek is een grotendeels herschreven versie, met een groter aandeel aan gerenommeerde internationale experts.

Rutger van Santen is sinds 1988 hoogleraar aan de TU/e. Hij was van 2001 tot 2005 rector magnificus van de TU/e. In 1997 ontving hij de Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Hoogleraar Djan Khoe is Fellow van zowel het Institute of Electronic and Electrical Engineering als van de Optical Society of America. Met Philips Research vestigde zijn onderzoeksgroep in 1995 een wereldrecord datatransport via glasvezelkabels. Daarna werd in samenwerking met de Keio University meermaals het wereldrecord datatransport via polymeer optische vezels verbeterd.