Wetterskip Fryslân

optimalisatiestudies

Meer eenheid in de waterketen door optimalisatiestudies

donderdag, 16 september 2010
Drinkwaterbedrijven, gemeenten en waterschappen zorgen iedere dag voor schoon water uit de kraan en de afvoer en zuivering van vuil water. Wetterskip Fryslân heeft met vier Friese gemeenten de eerste aanzet gegeven voor een samenwerking binnen die waterketen. Gezamenlijk is in een optimalisatiestudie gekeken hoe de afvalwaterketen nog beter kan functioneren. De eerste uitkomsten en de daaruit voortvloeiende afspraken zijn vastgelegd in een afvalwaterakkoord, dat op 16 september 2010 door Wetterskip Fryslân en de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat is ondertekend. Het opstellen van een afvalwaterakkoord voor de gemeente Sneek en Wymbritseradiel staat na de gemeentelijke herindeling gepland.

Een optimalisatiestudie kijkt naar een afvalwaterzuivering (RWZI) van het waterschap met de daarop aangesloten riolering van één of meerdere gemeenten. "Er wordt voor de hele waterketen -drinkwater, riool, zuivering- in beeld gebracht waar de kosten zitten", aldus Wietze de Haan, lid van het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân. "Naast investeringen wordt gekeken naar het beheer en onderhoud. Bovendien verwachten wij dat er ook nog milieurendement behaald kan worden door de afvalwaterketen als één systeem te beschouwen en slim te besturen." Er spelen dan zaken mee als de kwaliteit van het oppervlaktewater, energiegebruik en emissies van broeikasgassen. Maar ook materiaalgebruik en terugwinning van grondstoffen. Tot slot wordt er gekeken naar aspecten als de organisatie van beheer en onderhoud en de robuustheid van de oplossingen. Want ook bij inspanningen op het vlak van duurzaamheid en milieurendement moet duidelijk zijn wat het oplevert. De resultaten worden vastgelegd in een afvalwaterakkoord tussen Wetterskip Fryslân en de betreffende gemeente.

Uit de studie van de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat blijkt dat 2,2 miljoen kan worden bespaard op geplande investeringen. Uit die van de gemeente Sneek en Wymbritseradiel blijkt dat nieuwe sanitatie veel voordeel oplevert op het gebied van energiebesparing en hergebruik van grondstoffen, zoals fosfaat. De Haan: "De nieuwe sanitatie is nog volop in ontwikkeling en de kosten om het in bestaande situaties in te passen zijn nog hoog. Het zou daarom goed zijn als de partijen in Fryslân de handen ineenslaan en al doende samen leren innoveren. Zo'n gezamenlijke aanpak van de waterketenpartijen betekent een meerwaarde voor ons allemaal. Dat moet de uitdaging voor de toekomst zijn.'