Gemeente Hilversum

Hilversum in top drie game-industrie Nederland

publicatiedatum: woensdag 15 september 2010

Hilversum is na Amsterdam en Utrecht de gemeente waar de meeste gamebedrijven zijn gevestigd. Dat blijkt uit het onderzoek van IMMovator Cross Media Network. Hilversum valt op door haar massa in de game-industrie; hier zijn de grote gamebedrijven gehuisvest.

In totaal is 5% van alle Nederlandse gamebedrijven in Hilversum gevestigd (in Amsterdam 17%, in Utrecht 12%).Het gemiddelde gamebedrijf in Hilversum heeft echter meer werknemers dan het gemiddelde bedrijf in Utrecht. Als er gekeken wordt naar het aantal werknemers dat in een stad werkzaam is in de gamesector dan staat Amsterdam wederom op nummer één, Hilversum op twee en Utrecht op drie.

Niet alleen zijn veel bedrijven hier gevestigd, ook de meeste werknemers `komen uit' Hilversum. De grootste leverancier van werknemers in de game sector is namelijk de HKU-KMT, de Hilversumse locatie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Maar liefst 36% van de gamewerknemers in de regio
Haarlem-Amsterdam-Almere-Hilversum-Utrecht heeft hier gestudeerd.

De positie van Amsterdam, Hilversum en Utrecht als gamesteden is volgens Ton van Mil, directeur iMMovator, vooral te danken aan de synergie tussen deze steden. "Amsterdam, traditioneel het creatief hart van de sector trekt vanzelfsprekend veel gamebedrijven aan. Hilversum is sterk in opschalen en efficiënt produceren, een verworvenheid uit de mediasector. Utrecht heeft een sterk overheidsbeleid gericht op starters en game-opleidingen. Gezamenlijk leveren de steden een goed vestigingsklimaat voor de gamebedrijven."