Gemeente Den Haag

Herdenking Britse zeelieden

Gepubliceerd: 16 september 2010 Laatste wijziging: 16 september 2010

Op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan worden op donderdag 16 september 1400 Britse zeelieden herdacht, die in 1914 omkwamen bij de torpedering van 3 Britse kruisers voor de kust van Scheveningen. Op de begraafplaats ligt een aantal van hen begraven.

De herdenking, die om 14.30 uur begint, sluit aan op de presentatie van het boek `Drie massagraven voor de Nederlandse kust` van de auteur Henk van der Linden. Hierin wordt beschreven hoe in de vroege ochtend van 22 september 1914 de Britse kruisers Aboukir, Hogue en Cressy met aan boord 2200 bemanningsleden door de Duitse onderzeeboot U9 werden getorpedeerd. Bijna 800 zeelieden werden gered, maar ruim 1400 officieren en matrozen verdronken.

Bij de herdenking zullen burgemeester Jozias van Aartsen en vertegenwoordigers van de Britse en Duitse ambassade kransen leggen. De burgemeesters van Noordwijk en Vlissingen, waar ook bemanningsleden van de kruisers begraven liggen, zullen eveneens aanwezig zijn. De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Boek

De auteur Henk van der Linden van het boek `Drie massagraven voor de Nederlandse kust` heeft jarenlang onderzoek gedaan en een reconstructie van het drama met de 3 Britse kruisers beschreven. Achtereenvolgens komen in zijn boek aan bod de aanloop, de lotgevallen van de bemanningsleden én de gevolgen, zowel vanuit Britse als Duitse invalshoek.

Wat de bemanningen meemaakten wordt verteld in persoonlijke verhalen van overlevenden. Een deel daarvan werd gered door Nederlandse koopvaardijschepen en in ons land opgevangen.