Door nieuw bouwregime bouwen ziekenhuizen slimmer en goedkoper

16/09/2010 11:08

BKB

Door nieuw bouwregime bouwen ziekenhuizen slimmer en goedkoper

Ondernemingsvrijheid zorgt voor 15 tot 20 % reductie in kosten en vierkante meters

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voerde de afgelopen jaren een aantal beleidswijzigingen door op het gebied van bouw en diversiteit van wonen in de zorgsector. Voor ziekenhuizen geldt dat er nu naar eigen inzicht nieuw- of verbouw kan worden gepleegd en dat een vergunning niet langer nodig is. Daar staat tegenover dat de instellingen meer risico lopen over de financiering van hun bouwprojecten. Dit leidt tot gemiddeld 20 % minder vierkante meters en efficiënter ruimtegebruik, zonder dat dit ten koste gaat van de geleverde zorg. Dit effect wordt deels teniet gedaan door een hogere risico-opslag van financiers, dus de netto winst komt uit op zo'n 15 %. Dit blijkt uit het Werken aan de Zorg rapport 'Bouw en Diversiteit van Wonen' dat op 15 september werd gepresenteerd in Amsterdam.

Onderzoeksbureau Plexus concludeert op basis van een brede consultatie onder zorgbestuurders en bureaustudie, dat de verschuiving van de financiële verantwoordelijkheden en de daarbij behorende risico's een meer innovatieve inrichting van gebouwen tot gevolg heeft gehad. Ziekenhuizen bouwen en verbouwen nu doelmatiger. Ook in de care - de verpleging en verzorging - zijn er verschuivingen op het gebied van bouw en diversiteit van wonen. Ter bevordering van de kwaliteit van leven van patiënten heeft het ministerie van VWS de afgelopen jaren extramuralisering bevorderd. Patiënten kunnen nu langer thuis of in een vertrouwde omgeving verzorgd worden. Bovendien is het aantal eenpersoonskamers gestegen van 35 % in 1992 naar 79 % in 2007. Daardoor is ook binnen de zorginstellingen de kwaliteit van leven toegenomen.

VWS: 'Het is nu aan het veld om te gaan ondernemen'

Tijdens de presentatie van het rapport op het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas, gingen op uitnodiging van VWS zo'n tachtig zorgbestuurders, financiers, projectontwikkelaars, zorgverzekeraars, beleidsmakers en architecten met elkaar in gesprek over de onderzoeksresultaten. De discussie spitste zich toe op een cultuurverandering die gaande is in de zorg: van overheidsgaranties naar ondernemerschap. Dat bleek uit diverse voorbeelden van samenwerking met woningbouwcorporaties en marktpartijen. Nog een open vraag voor de aanbieders is het gelijkheidsbeginsel; heeft iedereen recht op exact dezelfde zorg of mag er onderscheid worden gemaakt naar draagkracht? Veel zorgdirecteuren vinden dat laatste inmiddels een gegeven. Toch is deze omslag in het veld nog niet altijd zichtbaar. Mevr. Van Bennekom, plv. Directeur-Generaal Langdurige Zorg van VWS: 'We zijn met elkaar al een stuk verder dan we vaak beseffen. Binnen de huidige regelgeving is al veel mogelijk en de voorbeelden daarvan zijn in de praktijk zichtbaar. Het is aan het veld om die ontwikkeling verder te brengen en aan de politiek zichtbaar te maken. Neem de ruimte om vraag en aanbod beter bij elkaar te laten komen in het belang van de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.'

Marjo Geraedts zorgheld 'Bouw en Diversiteit van wonen'

Werken aan de Zorg bestaat uit een zestal inventarisaties van de resultaten van het door VWS gevoerde beleid. Eerder werd het thema 'Kosten & Kwaliteit' onder de loep genomen. Na 'Bouw en Diversiteit van Wonen' volgt het thema 'Administratieve Lasten'. In deze onderzoeken wordt gekeken naar de landelijke resultaten en trends. Maar er is ook oog voor de zorgaanbieders, projecten en zorgprofessionals die er in positieve zin uit springen. Voor die laatsten wordt rond elk thema een verkiezing van de zorgheld georganiseerd. Ditmaal waren Marjo Geraedts (hoofd zorg en welzijn bij zorgcentrum Sint Jozef in Gendt), Ann Stouten (locatiemanager bij Vivantes Zorggroep in Stein) en Leon Wellens (hoofd facilitaire zaken bij verzorgings- en verpleeghuis Sint Anna in Boxmeer) genomineerd. Zij maakten elk de zorg waarvoor zij verantwoordelijk zijn beter, sneller en / of goedkoper. Op www.werkenaandezorg.nl verzamelden zij sinds augustus stemmen. Marjo Geraedts werd gisteren verkozen tot Zorgheld 'Bouw en Diversiteit van wonen'.





http://www.werkenaandezorg.nl