Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Actie tegen voortijdig schoolverlaten

15 september 2010 - Middelbare scholen en gemeente slaan handen ineen.

Middelbare school Veurs Voorburg en de gemeente Leidschendam-Voorburg organiseerde op maandag 13 september een les over loopbaan- en beroepskeuze voor de 4e jaars vmbo-leerlingen. Wethouder Jérôme Schellings (onderwijs) gaf de leerlingen deze les. Doel van de les is om leerlingen voor te bereiden op de overstap van het vmbo naar het mbo. De les maakt deel uit van de landelijke actieweek `Maak het zelf, wat kies je!' die van 13 tot en met 17 september door het hele land plaatsvindt.

Wethouders Schellings geeft les voor 4e jaars vmbo-leerlingen

Na de les konden de jongeren vragen stellen aan de wethouder. In de actieweek volgen de jongeren ook een les van een loopbaanadviseur over onderwerpen als: beroepsoriëntatie, maken van een passende schoolkeuze en inschrijven, hoe gaat dat in zijn werk? Later in de week bezoeken leerplichtambtenaren, beleidsmedewerkers onderwijs en loopbaanadviseurs de scholen Corbulo, Stip Dalton, St. Maartenscollege, Dalton Voorburg en het Veurs Lyceum.

Toekomst in eigen handen
Nog te veel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is een mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4 of een havo of vwo-diploma. Jongeren moeten tot hun achttiende doorleren om zo'n diploma te halen. Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen betere kansen op het vinden van een baan. De les moet de jongeren bewust maken van het feit dat ze zélf hun toekomst in handen hebben.

Schooluitval voorkomen
Met deelname aan de landelijke Actieweek `Maak het zelf, wat kies je!' onderstreept de gemeente Leidschendam-Voorburg het belang van de startkwalificatie en een geslaagde overstap van het vmbo naar het mbo. In de gemeente gaat het om zo'n 200 leerlingen per jaar die voortijdig school verlaten. Het kabinet wil de schooluitval in 2012 hebben teruggebracht naar 35.000 per jaar en heeft ook met de gemeente Leidschendam-Voorburg afspraken gemaakt over hoe zij deze doelstelling haalt.