Gemeente Valkenswaard

Onderzoeksrapport brand 21 juli

Onderzoeksrapport brand 21 juli

Naar aanleiding van de brand op 21 juli jl. op het industrieterrein "De Vest" in Valkenswaard waarbij de panden van Timco Plastics, Fixet Valkenswaard en Kobefab international BV zijn betrokken, is door de gemeente Valkenswaard aan Oranjewoud B.V. verzocht om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek richt zich op de gang van zaken omtrent de verleende vergunningen aan Timco Plastics en het toezicht namens de gemeente en de provincie hierop. Hieronder ondermeer de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit het rapport, dat het College van B&W van de gemeente Valkenswaard inmiddels heeft besproken. Alle conclusies en aanbevelingen zijn overgenomen.

Conclusies

* De vergunningen (zowel bouw als milieu) van Fixet Valkenswaard en Kobefab international BV is op een juiste wijze verleend. Toezicht op de vergunningen is op een juiste wijze uitgevoerd. Controlefrequentie van het milieutoezicht is conform het beleid van de gemeente Valkenswaard.

* De bouwvergunningen van Timco Plastics BV zijn op een juiste wijze getoetst en beoordeeld. Goede afstemming met de verleende milieuvergunning heeft in die periode (1988) plaatsgevonden en diverse eisen van brandveiligheid zijn voorgeschreven en gerealiseerd in die periode. In deze periode viel de inrichting onder het bevoegd gezag van de gemeente voor zowel de bouw als milieuvergunning.

* Per 1 november 2008 is er een wijziging in wetgeving, namelijk het besluit brandveilig gebruik bouwwerken wordt van kracht. Hierin zijn tevens regels opgenomen ten aanzien van de opslag van brandbare niet-milieugevaarlijke stoffen, zoals plastics. In deze periode wordt:
A. De inrichting door de provincie Noord-Brabant nog steeds gecontroleerd op de door hen in 2004 verleende milieuvergunning. De laatste provinciale "reguliere" controle wordt op 10 juli 2009 uitgevoerd. Hier zijn geen overtredingen geconstateerd.
B. Door de gemeente Valkenswaard niet opgemerkt dat door deze veranderde wetgeving er een mogelijkheid is om zelf te controleren en te toetsen op dergelijke opslagen die conform een milieuvergunning aanwezig mogen zijn. De laatste provinciale controle op 10 juli 2009 constateert evenwel geen overtredingen. Ook is begin 2010 een aantal aspecten tijdens een gemeentelijke schouw (met het ondernemingsplatform en de brandweer) beoordeeld, waaronder de toegankelijkheid van de brandgangen. Zoals blijkt uit de gemaakte foto's wordt op de locaties aan de voorschriften zoals gesteld in de milieuvergunning ten aanzien van opslaghoogte en afstanden tot erfgrens voldaan.

Aanbevelingen
De meeste processen in het kader van vergunningverlening en handhaving zijn op een juiste wijze doorlopen. Aanpassingen hierin zijn niet noodzakelijk. Geconstateerd is dat de aanwezige dossiers veel informatie bevatten. Aanbevolen wordt om verschillende notities en gesprekverslagen goed uit te werken en te archiveren.

Er is sprake van een scheiding van het bevoegd gezag. Hierdoor is het lastiger om in korte lijnen met elkaar te communiceren. Opvallend is dat in de periode dat Timco Plastics BV enkel onder het bevoegd gezag van de gemeente viel sprake was van zeer goede afstemming onderling. Bij de laatste milieuvergunning verleend door de Provincie Noord-Brabant was afstemming lastiger. Met het inwerking treden van de WABO op 1 oktober aanstaande zal er straks (weer) sprake zijn van 1 bevoegd gezag en zal afstemming veel makkelijker zijn uit te voeren.

Daarnaast blijkt dat handhaving op het gebied van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken een lastig punt is. De wetgeving is recent in werking getreden. Niet duidelijk is op welke wijze controle bij inrichtingen wordt uitgevoerd. Aanbevolen wordt om dit een standaard onderdeel te laten worden van de milieucontrole, waarbij bij bedrijven waar dergelijke opslag aanwezig is dit aspect specifiek wordt beschreven en onderzocht. Voor bedrijven die vallen onder het bevoegd gezag van de provincie wordt aanbevolen om hierover werkafspraken te maken. Controles zouden bijvoorbeeld gezamenlijk met een preventiemedewerker van de brandweer kunnen worden uitgevoerd.

Het gemeentebestuur heeft alle aanbevelingen overgenomen en opdracht gegeven deze in de organisatie vorm te geven.