Gemeente Leudal


Nieuws

Nieuwe regionale woonvisie voor Weert, Nederweert en Leudal

De gemeenten Weert, Nederweert en Leudal hebben de `Regionale Woonvisie Weerterkwartier 2010-2014' opgesteld. De visie ligt vanaf 16 september zes weken ter inzage. Er wordt ingezet op minimaal 1.250 nieuwe woningen in de genoemde periode. De afgelopen vier jaar werden er 1.550 nieuwe woningen gebouwd, maar ook 300 woningen gesloopt.

Met de regionale woonvisie - de derde op rij - spelen Weert, Nederweert en Leudal zoveel mogelijk in op actuele ontwikkelingen. Het gaat in de regionale woonvisie niet alleen om aantallen woningen die moeten worden gebouwd. Zaken als type woning, de kwaliteit van de woning en de woonomgeving worden steeds belangrijker.

Demografische ontwikkelingen
De woonvisie die nu is afgelopen gaf veel ruimte aan nieuwe locaties voor woningbouw. De komende tijd is daaraan minder behoefte, omdat - vanwege de demografische ontwikkelingen - het aantal huishoudens op lange termijn minder toeneemt en er voldoende plannen in de pijplijn zitten.
De afgelopen vier jaar liet zien dat het aantal inwoners ongeveer gelijk bleef, maar het aantal woningen steeg. Er wordt dus met steeds minder mensen in één huis gewoond (`gezinsverdunning'). Dat stelt andere eisen aan de woningen.

Aandacht voor starters en senioren
In de periode 2006-2009 zijn er in de drie gemeenten 150 nieuwe woningen voor jongeren/starters op de woningmarkt gebouwd; een resultaat waar de drie gemeenten heel tevreden mee zijn. De huisvestingsbehoefte van starters krijgt ook in de nieuwe woonvisie een hoge prioriteit.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de vergrijzing: het aantal ouderen neemt toe. Het is daarom niet meer vanzelfsprekend dat er traditionele eengezinswoningen worden gebouwd. Een woning moet in de toekomst bij voorkeur `levensloopbestendig' zijn (bij voorkeur alles gelijkvloers). In een levensloopbestendige woning kunnen veel doelgroepen wonen; niet alleen ouderen maar ook jongeren, starters en kleine huishoudens. De afgelopen periode zijn er 750 woningen gerealiseerd die daaraan voldoen; er wordt dus al volop ingespeeld op deze ontwikkeling. Uitgangspunt voor de komende jaren is dat 75% van alle nieuwe woningen levensloopbestendig moet zijn; de lat is dus nog hoger gelegd.

Vooral lopende plannen
De nieuwe woningen worden de komende jaren vooral gerealiseerd op al bestaande herontwikkelingslocaties, waaronder Poort van Limburg, Beekpoort, Stationsstraat, gebiedsontwikkeling
Wilhelminasingel-Driesveldlaan in Weert en het Centrumplan en de Bredeweg in Nederweert. Ook wordt voortgeborduurd op plannen die wonen, welzijn en zorg combineren: Kerkplein Stramproy, Kerkstraat, Weert-Oost en Weert-Noord en OC-gebied Nederweert. Verder staan er verschillende uitbreidingsplannen op stapel (Vrouwenhof, Laarveld in Weert, Steenenbampt in Ell en Hoebenakker in Nederweert) en kleinere uitbreidingen in nagenoeg alle kernen in de regio.

Er is geen grootschalige herstructurering (sloop van woningen) voorzien. Wel willen de gemeenten per wijk of kern nagegaan welke maatregelen nodig zijn om in de kwalitatieve woonbehoefte te kunnen blijven voorzien.

De drie gemeenten willen de komende tijd meer uitgaan van de vraag naar woningen, en dus minder het aanbod leidend laten zijn. Zo worden er onder andere meer bouwkavels uitgegeven en bieden de gemeenten meer ruimte aan collectief particulier opdrachtgeverschap.

Van de nieuwe woningen wordt ongeveer 45% in de huursector gebouwd; dat is meer dan de afgelopen jaren. 40% Van de woningen wordt bovendien in de sociale huur- en koopsector gerealiseerd. Ook dat percentage ligt hoger dan voorheen. Dat past bij de aandacht die de drie gemeenten aan deze doelgroepen willen besteden.

Ten slotte blijft ook de komende periode duurzaamheid een prioriteit. Daarbij kiezen de gemeenten voor een niveau dat in de meeste gevallen hoger ligt dan de minimale wettelijke eisen.

Procedure en inspraak
De conceptvisie ligt tot en met 27 oktober 2010 ter inzage in het Infocentrum in de hal van het stadhuis van Weert, Beekstraat 54 en in het gemeentehuis van Nederweert. De conceptvisie is tevens digitaal beschikbaar via de website van de gemeente Weert: www.weert.nl/bekendmakingen
Gedurende bovengenoemde termijn kunnen zienswijzen worden ingediend. Tegelijkertijd wordt ook nog overleg gevoerd met bij het wonen betrokken partijen, onder andere woningcorporaties, zorginstellingen, marktpartijen, woonconsumentenorganisaties en wijk- en dorpsraden. Na de inspraakperiode nemen de drie gemeenteraden een besluit; dat is vermoedelijk in december 2010 of januari 2011.