Speciale eenheid voor aanpak van cybercrime

16/09/2010 11:58

Fox-IT

Cybercrime vormt een groeiende bedreiging voor de samenleving. In de strijd tegen digitale criminaliteit heeft Fox-IT haar kennis gebundeld in een nieuwe unit. De speciale eenheid gaat cybercrime signaleren en voorkomen, gaat organisaties en overheden helpen voorbereid te zijn, en onderzoekt incidenten. Fox-IT gaat deze diensten vooral bieden aan overheden, financiële instellingen, en de vitale infrastructuur, maar ze zijn toegankelijk voor iedere organisatie.

Spionage, hacking, fraude en diefstal: digitale criminaliteit neemt toe. De AIVD en het KLPD signaleren dit al jaren. De groei heeft te maken met een professionalisering van cybercriminelen en met de opmars van Internet in 'emerging markets', snelgroeiende landen. Diefstal van informatie, platleggen van een website of het manipuleren van online betalingsverkeer is aan de orde van de dag. Ook de gevolgen van incidenten worden groter.

De nieuwe unit Cybercrime van Fox-IT gaat de strijd aan. Het biedt diensten aan banken, overheid, vitale infrastructuren en bedrijven met grote commerciële belangen. De securityexperts van Fox-IT komen uit verschillende hoeken: sommigen hebben een hacker-mindset en kruipen in de huid van de aanvaller. Anderen zijn malware-expert, botnetexpert, of cybercrimeconsultant. Alle teamleden zijn gescreend door de Nederlandse overheid.

Bescherming bieden, maatregelen nemen en reageren

De unit Cybercrime richt zich op bescherming, maatregelen en incident response. Het team biedt bescherming door de IT beveiliging van organisaties te testen, zoals hackers dat doen. Consultants maken de organisatie, de processen en systemen klaar voor de opvang van incidenten en aanvallen. Monitoring, het digitale equivalent van een alarmsysteem, kan deze vormen van criminaliteit detecteren. Ook speurt de unit Cybercrime op Internet rond, om digitale weerberichten af te geven. Doet zich een incident voor, dan neemt de unit maatregelen, in samenwerking met de forensische afdeling van Fox-IT. Een incident-responseteam komt onmiddellijk in actie, beperkt grotere schade en zorgt dat de klant snel weer aan de slag kan. Met het opslaan en analyseren van netwerkverkeer wordt een schat aan informatie verzameld die helpt bij het opsporen van de daders. Hierbij werken de experts nauw samen met politie en justitie om te zorgen dat criminelen worden gevonden, opgepakt en vervolgd.

"Een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen cybercrime is publiek-private samenwerking. We werken regelmatig samen in onderzoeken en kunnen het toejuichen dat Fox-IT nu hiervoor speciaal een unit heeft opgericht," zegt Lodewijk van Zwieten, Landelijk Officier van Justitie voor Cybercrime.

Over Fox-IT

Fox-IT is een IT Security bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland en nevenvestigingen in Engeland en op de Caribbean. Het levert wereldwijd bijzondere security- en intelligence-oplossingen voor overheden en maatschappelijk belangrijke organisaties. De kernactiviteiten zijn het ontwikkelen van oplossingen voor het beschermen van geheimen, het uitvoeren van digitale rechercheonderzoeken, het bestrijden van cybercrime en het maken van analyseproducten voor opsporingsdiensten.





http://www.fox-it.com