Onderzoek: kinderen willen ouders die scheiden niet belasten

16/09/2010 12:55

Anthill

Korrelatie opent speciale online kamer voor hulp

Korrelatie opent een speciale online kamer voor kinderen die problemen ervaren door echtscheiding van hun ouders. Aanleiding is onder andere een onderzoek van Korrelatie en Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag. Dit onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de eerste 'Dag van de scheiding', 15 september 2010. Veel jongeren maken zich tijdens of na een scheiding zorgen om hun vader of moeder. Zij willen hun ouders niet ook nog eens belasten met hun eigen problemen. Korrelatie opent daarom bij QUESTION-ZONE.NL, de Korrelatie-website speciaal voor jongeren, een nieuwe kamer waar jongeren terecht kunnen voor hulp of advies. Direct na de lancering gisteren werd er al veel gebruik gemaakt van de kamer, waaruit nog eens blijkt hoe deze problematiek leeft onder jongeren.

Nieuwe kamer op QUESTION-ZONE.NL

Sinds gisteren is de site QUESTION-ZONE.NL uitgebreid met een nieuwe kamer voor jongeren met hulp- of adviesvragen over het thema echtscheiding. Ook is het aanbod digiflyers uitgebreid: er zijn twee nieuwe digiflyers met tips en informatie voor tijdens en na een echtscheiding. www.question-zone.nl/echtscheiding/. Digiflyers kunnen via de website worden aangevraagd.

QUESTION-ZONE.NL

Jongeren zoeken informatie en steun vooral op internet. Jongeren willen naast informatie vaak ook een persoonlijk advies. QUESTION-ZONE.NL speelt hierop in met een toegankelijke, interactieve en persoonlijke hulpzone. Op QUESTION-ZONE.NL krijgen jongeren direct persoonlijk advies van een deskundige en blijven hun vragen en problemen anoniem. In speciale themakamers staan maatschappelijk werkers en psychologen elke werkdag klaar om jongeren te helpen bij psychische en sociale problemen. Dat gebeurt via chat, mail of per telefoon. Nu is er dus ook een speciale kamer rond het thema echtscheiding.

Ervaring Korrelatie

De ervaringen van Korrelatie waren mede aanleiding voor het onderzoek. Veel jongeren vinden het gedurende een scheiding of vlak daarna moeilijk om met hun verdriet bij hun ouders aan te kloppen. Zij willen hun vader of moeder in deze moeilijke tijden niet nog meer belasten, terwijl hun eigen leven ook totaal op z'n kop staat. In de gesprekken die Korrelatie heeft, merken we dat het voor deze jongeren ook moeilijk is om met hun ouders te praten over hun eigen problemen, ook als die problemen niets met de echtscheiding te maken hebben. Soms nemen zij zelfs tijdelijk de ouder- of partnerrol op zich; ze gaan bijvoorbeeld 'moederen' over jongere broers en zussen, nemen huishoudelijke taken over of worden 'het luisterend oor' van moeder of vader. Jongeren kunnen eenzaamheid ervaren of ze worstelen met de vraag of ze nu moeten kiezen voor een van de ouders.

Jongeren konden op QUESTION-ZONE.NL al met de hulpverleners van Korrelatie praten over uiteenlopende onderwerpen. "Aangezien de gevolgen van echtscheiding voor veel jongeren zeer ingrijpend zijn, hebben wij een speciale kamer gemaakt waar jongeren met hun al verdriet en vragen terecht kunnen. Zo'n speciale kamer kan voor jongeren toch nog meer de drempel verlagen om met ons en met anderen in gesprek te gaan", aldus Paul Kemp, hulpverlener bij Korrelatie.

Profiel Stichting Korrelatie

Stichting Korrelatie vervult in Nederland al 45 jaar een belangrijke rol in psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich ondermeer door de toegankelijkheid en de kwaliteit van de hulpverlening. Gemiddeld heeft 50% van de cliënten voldoende aan het advies van Korrelatie om de regie (weer) in eigen handen te nemen bij de oplossing van hun probleem. De medewerkers van Korrelatie zijn professionals met een relevante academische of HBO opleiding. Onder hen bevinden zich (bedrijfs-) maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Zij begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat.

(Einde berichtgeving)





http://www.question-zone.nl

http://www.anthill.nl