GroenLinks
`Behoud de vergoeding van geestelijke zorg aan kwetsbare groepen'

GroenLinks vindt dat minister Klink van Volksgezondheid moet afzien van het invoeren van een eigen bijdrage voor tweedelijns geestelijke zorg. De rekening mag niet bij de meest kwetsbare mensen gelegd worden. Kamerlid Linda Voortman dringt er vandaag op aan dat de minister de wens van de Tweede Kamer toch uitvoert.

GroenLinks heeft grote bezwaren tegen de eigen bijdrage van EUR 175,- die minister Klink in wil gaan voeren voor mensen die gebruik maken van tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Afgelopen juli stak GroenLinks, samen met PvdA en VVD, met een breed aangenomen motie een stokje voor deze eigen bijdrage. De demissionaire minister weigert deze motie uit te voeren, omdat hij twijfelt of deze wel voldoende op zal brengen.

GroenLinks is nog steeds tegen de eigen bijdrage voor tweedelijnszorg GGZ. Linda Voortman is het niet eens met het beeld dat de minister met de invoer van deze eigen bijdrage neerzet. Wat haar betreft gaat het niet om luxezorg, maar om noodzakelijke zorg die voor iedereen toegankelijk moet zijn. "Het gaat hier niet om de Gooise vrouwen die bij dokter Rossi op de divan uithuilen. Het gaat om ouderen die wegens depressie of dementie geestelijke zorg nodig hebben, of om mensen met een ernstige burn-out. We weten allemaal dat wanneer deze kwetsbare mensen niet op tijd geholpen worden, zij later meer en duurdere zorg nodig zullen hebben", aldus Voortman.