Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Reactie op rapport over prestaties korps

Publicatiedatum: 16-9-2010 13:09:05

ARNHEM (Regio) - De korpsleiding van de politie Gelderland-Midden herkent zich niet in de bevindingen van het onderzoek van OBMC Consulting en de berichtgeving daarover in de media. In het onderzoek wordt een vergelijking gemaakt tussen de prestaties van de 25 regiokorpsen in Nederland. Gelderland-Midden stelt dat daar duidelijke nuances in aan te brengen zijn.

In het onderzoek wordt onder meer het aantal aangeleverde verdachten per 1 miljoen euro en het aantal aangeleverde verdachten per 1 miljoen euro opsporingsbudget met elkaar vergeleken. Voor deze vergelijking geldt dat het politiebudget per inwoner invloed heeft op de stand in de ranglijst. In dit onderzoek wordt uitgegaan van het huidige budgetverdeelsysteem voor de Nederlandse politie. Inmiddels is dit systeem onderzocht en is geconcludeerd dat het totale budget anders verdeeld zou moeten worden over de 25 korpsen. Een nieuw kabinet kan hier pas over beslissen.

Noodhulp
Daarnaast is in het onderzoek niet gekeken naar het werkgebied van de korpsen. De politie wil bij meldingen met een hoge prioriteit uiterlijk binnen 15 minuten ter plaatse zijn, de zogenaamde noodhulp. Een korps met een uitgestrekt werkgebied, zoals de regio Gelderland-Midden, zet om aan deze normen te kunnen voldoen relatief veel agenten in voor de noodhulp. Dat betekent dat er minder capaciteit beschikbaar is voor andere taken. Dat is ook van invloed op de plaats in de ranglijsten.

Dalende trend
Voor wat betreft het aantal aangeleverde verdachten aan het Openbaar Ministerie heeft Gelderland-Midden weliswaar de norm niet behaald. Uit andere onderzoeken, zoals de Veiligheidsmonitor bijvoorbeeld, blijkt echter dat het korps in de pas loopt met andere korpsen in Nederland en is een dalende trend zichtbaar voor wat betreft het totaal aantal misdrijven. Door gerichte inzet in de uitgaanscentra blijkt uit cijfers dat het geweld daar afneemt, waarmee het korps misdrijven heeft voorkomen. Daarnaast draait Gelderland-Midden succesvol mee in de pilot Financieel Economische Criminaliteit (FinEC) waarmee ruim 16 miljoen euro crimineel `verdiend' geld teruggepakt kon worden. Ook bleek het korps koploper in het gebruik van een nieuw en effectief instrument om huiselijk geweld tegen te gaan. Maar liefst 141 keer is een huisverbod aangezegd om een rem te zetten op huiselijk geweld. Dit zijn resultaten om trots op te zijn. De korpsleiding herkent zich dan ook niet in de ranglijst van het OBMC-rapport.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---