Gemeente 's-Hertogenbosch

16-09-2010
Wijkmanagers brengen gemeente dichter bij bewoners

Evaluatie vijf jaar Wijkgericht Werken
Wijkgericht Werken heeft zich in onze stad ontwikkeld als een herkenbare en breed gedragen manier van werken. We willen dit met kracht voortzetten, waarbij we de inzet van bewoners, partners en gemeente de komende raadsperiode richten op het bevorderen van schone en veilige wijken. Dit blijkt uit het onderzoek `Evaluatie Wijkgericht Werken 2005 - 2010 's-Hertogenbosch' dat het college van Burgemeester en Wethouders aan de Gemeenteraad aanbiedt.

Bewoners
Wethouder Bart Eigeman is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Wijkgericht Werken en portefeuillehouder van Schone en Veilige wijken, waar Wijkgericht Werken onder valt. "De meetlat voor het resultaat van Wijkgericht Werken zijn de bewoners", vertelt de wethouder enthousiast. "De gemeente is afgelopen jaren veranderd door minder zichzelf en meer de bewoners centraal te stellen. Er is nog genoeg te doen, daar zijn we nooit mee klaar. En we kunnen het ook niet iedereen naar de zin maken. Wijkgericht Werken en de wijkmanagers staan voor `handen uit de mouwen', samen met bewoners uit de stad. Wijkmanagers brengen de gemeente dichterbij de bewoners'.

BE in Binnenstad Toekomst
Eigeman: "De uitdaging voor de toekomst is het nog meer betrekken van alle gemeentelijke collega's bij deze manier van werken. Goede voorbeelden daarvan vinden nu al plaats, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en openbare ruimte. Het is onze ambitie om nog meer met bewoners samen te werken. De ervaringen van de afgelopen vijf jaar hebben ons geleerd dat wanneer gemeente en partners bewoners meer centraal stellen dit leidt tot snellere en betere resultaten".

Onderzoek
In `Evaluatie Wijkgericht Werken 2005 - 2010 's-Hertogenbosch' worden ook de instrumenten zoals wijkspeerpunten, bewoners initiatiefgeld regeling (big-regeling) en wijktafel onder de loep genomen. Ook is er een (digi)panel onderzoek gehouden onder bewoners uit de Bossche wijken om hen te vragen naar hun ervaringen van de afgelopen vijf jaar. Daarnaast heeft het Nicis Institute, kenniscentrum voor steden in Nederland op 't gebied van Wijkgericht Werken, een bijdrage geleverd.