FloraHolland


Lijnrijders gecertificeerd

RIJNSBURG (16 september 2010) - Zes lijnrijders van bloemen ontvingen vrijdag 10 september jl. een speciaal voor die beroepsgroep ontwikkeld certificaat. Het Florimark Good Trade Practice (GTP) Lijnrijders is een keurmerk voor professionele en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering.

De gecertificeerde bedrijven zijn: Fleurs van den Eijkel, K&J Heemskerk, W. Heemskerk en Zn., Janssen Flowerexport, C.W. de Mooij, Gebr. Van der Plas. Het bedrijf van de gebroeders Van der Plas in Rijnsburg, waar de uitreiking plaatsvond, kreeg twee certificaten, omdat zij ook export- en andere activiteiten heeft die niet door het lijnrijderskeurmerk worden gedekt. Het bedrijf ontving ook het al bestaande keurmerk voor de groothandel, Florimark GTP.

De ontwikkeling van een `eigen' keurmerk voor lijnrijders is gesubsidieerd door het Productschap Tuinbouw (PT). Die werd aangevraagd door de VGB (Vereniging van Groothandelaren in
Bloemkwekerij-produkten). Voorzitter Gerrit Ravensbergen van MPS reikte de certificaten uit. Volgens hem eisen markt en samenleving steeds meer dat aangeboden producten duurzaam en maatschappelijk verantwoord zijn geteeld en door de afzetketen zijn gegaan. Consumenten, retailers en detaillisten willen de herkomst ervan weten. `Respect voor mens en milieu nemen toe. Dat stelt ook eisen aan het traject na de kwekerij,' zei Ravensbergen. Volgens hem sluiten lijnrijders met het nieuwe keurmerk aan bij gecertificeerde andere partijen in de keten. Het nieuwe certificaat is onder meer gericht op samenwerking in die keten, maar ook op beheersing van kwaliteit en logistiek en goede interne bedrijfsvoering, met oog voor arbeidsomstandigheden. Om het keurmerk te behalen moet men voldoen aan eisen op het gebied van versheid, ingangscontrole, opslag, voorraadbeheer, interne logistiek en traceerbaarheid van de producten in het handelskanaal.

Voor FloraHolland Rijnsburg vormen lijnrijders een belangrijke klantengroep. Vestiging Rijnsburg heeft deze pilot ondersteund en wil ook andere lijnrijdersbedrijven aanmoedigen om zich bij de SLB aan te melden hun belangstelling voor dit certificaat kenbaar te maken.