Gemeente Geldermalsen

Steunpunt hoogstamfruit helpt particulieren

Verrassende activiteiten, ook voor inwoners gemeente Geldermalsen Het is oogsttijd in de hoogstamboomgaard! De fruitbomen hangen vol met sappige appels, peren en pruimen. Lekker om een appeltaart van te bakken maar wat doet u met het overtollig fruit? Lijkt het u ook leuk om een eigen hoogstamboomgaard te hebben? Welke soorten peren en appels kunt dan u het beste kiezen? En hoe onderhoudt u uw fruitbomen? Op dit soort vragen kan het Steunpunt Hoogstamfruit uit Rozendaal antwoord geven. Iedereen woonachtig in de gemeenten Geldermalsen, Beuningen, Zaltbommel, Culemborg en Maasdriel kan vrijblijvend terecht bij het Steunpunt voor het stellen van vragen over onderhoud, aanplant, subsidies en soortkeuze. Ze geeft cursussen over hoogstamfruit maar informeert ook over adressen om fruit te laten versappen. Zodat u lekker kunt genieten van een appel-perensapje van uw hoogstamboomgaard!

Het Steunpunt Hoogstamfruit is een onafhankelijk project van Landschapsbeheer Gelderland en een aantal gemeenten in het Rivierengebied. Het Steunpunt is opgericht om oude fruitrassen in stand te houden, het verdwijnen van hoogstamboomgaarden tegen te gaan en de aanplant van nieuwe hoogstammen te stimuleren. Het Steunpunt kan particulieren adviseren bij het inrichten van de boomgaard, of het nu gaat om het 'opvullen' van gaten of het aanplanten van een nieuwe boomgaard. Ze weet bij welke bedrijven u hoogstamfruit-bomen kunt kopen en welke bedrijven gespecialiseerd zijn in snoeien. Samen met deelnemende gemeenten, andere organisaties, deskundigen, vrijwilligers en particuliere eigenaren hoopt zij de hoogstamboom een bloeiende toekomst te kunnen geven.

Subsidies
Het Steunpunt Hoogstamfruit ondersteunt particulieren bij het onderhoud en beheer van hoogstambomen. Daarbij hoort ook het adviseren bij het aanvragen van subsidies voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en het periodieke onderhoud. Wanneer u wilt weten welke subsidiemogelijkheden er zijn en of u daarvoor in aanmerking komt, dan kunt u met het Steunpunt opnemen.

Hoogstambrigades
Eén van de succesvolle projecten die het Steunpunt Hoogstamfruit heeft opgezet zijn de vrijwillige hoogstambrigades. Vrijwilligers kunnen een gratis cursus volgen die hen opleidt tot een zelfstandige hoogstambrigade. Ze leren hoe ze hoogstamfruit kunnen beheren en behouden. Belangstellenden die het leuk vinden om zich in te zetten voor het hoogstamfruit kunnen zich melden bij het Steunpunt Hoogstamfruit.

Wilt u meer weten over een advies, subsidies of hoogstambrigades neem dan contact op met adviseur Michael Witjes of projectleider Nomi Havelaar, telefoon 026-3537444 of
steunpunthoogstamfruit@landschapsbeheergelderland.nl. Of kijk op http://www.landschapsbeheergelderland.nl/ > Steunpunt Hoogstamfruit.
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258