Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geen verlenging uitrijperiode dierlijke mest op klei

Nieuwsbericht | 16-09-2010

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft geen toestemming aan boeren om na 15 september dierlijke mest uit te rijden op kleigrond.

Volgens de regels mag dierlijke mest op kleigrond worden uitgereden tot en met 15 september. Enkele organisaties hebben de minister gevraagd die termijn dit jaar te verlengen tot 1 oktober. Dit omdat boeren als gevolg van regen de afgelopen tijd onvoldoende mogelijkheid hadden om het land te berijden. Veel bedrijven zouden hierdoor kampen met te volle mestopslagplaatsen.

Volgens minister Verburg is er voor verlenging geen landbouwkundige noodzaak, terwijl er wel milieurisico's aan zijn verbonden. De minister vindt verder dat bedrijven zich op situaties als deze kunnen voorbereiden door ervoor te zorgen dat ze voldoende opslagcapaciteit hebben. Om bedrijven hierin aan te moedigen ondersteunt het ministerie van LNV uitbreiding van opslagcapaciteit met behulp van de regeling Investeringen in milieuvriendelijke maatregelen. Deze regeling wordt in het najaar van 2010 opengesteld.