Mitros


Proef met ondergrondse containers op Nypelsplantsoen en Schansen geëvalueerd

16 september 2010

De problemen met het aanbieden van (grof)huishoudelijk afval bij het Nypelsplantsoen en bij de Abstederschans/Zaanseschans zijn grotendeels opgelost. De pilot van de gemeente Nieuwegein en woningcorporatie Mitros met ondergrondse afvalcontainers heeft een positieve uitwerking op de leefomgeving en de buurt. De verrommeling van het Nypelsplantsoen en de Schansen door verkeerd aangeboden (grof)huishoudelijk afval is aanzienlijk afgenomen.

Evaluatie ondergrondse containers
De pilot met de ondergrondse containers is na een half jaar geëvalueerd. Gemeente en Mitros concluderen dat het plaatsen van de containers zijn vruchten afwerpt. Dit werkt echter alleen in combinatie met verscherpte handhaving én door bewoners te blijven aanspreken op hun gedrag.
Het is dan ook van belang dat Stadstoezicht en Beheer aandacht houden voor het gebied. Daarnaast benadert de buurtbeheerder van Mitros de mensen die hun vuilnis verkeerd aanbieden.

Nauwelijks meer grofvuil
Vóór de plaatsing van de ondergrondse containers werd bij het Nypelsplantsoen en de Schansen drie keer per week zwerfvuil opgeruimd. De bovengrondse afvalcocons werden drie keer per week geleegd, terwijl twee keer per week voldoende zou moeten zijn. Sinds juni 2009 werd het gedumpte afval elke werkdag opgehaald. Vanaf juli gebeurde dit ook op zaterdag, omdat het meeste afval in het weekend op straat terechtkwam. Sinds de plaatsing van de ondergrondse containers wordt er nauwelijks meer afval aangetroffen..

Samenwerking gemeente en corporaties
Mitros heeft op projectbasis (financieel) bijgedragen aan de plaatsing van de ondergrondse containers bij het Nypelsplantsoen en de Schansen. Voor zowel Mitros als de gemeente zijn dit namelijk aandachtsgebieden.

De gemeente start binnenkort eenzelfde soort samenwerking met Portaal voor de plaatsing van ondergrondse containers aan de Apolloburg, Otterweide en Hagestede. Met Jutphaas Wonen onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor een dergelijk project bij het Wenckebachplantsoen en Van Herwijnenplantsoen.