Senternovem

15-09-2010 |

10 miljoen euro voor bio-based industry

Demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vlak voor de zomervakantie 10 miljoen euro toegekend aan bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de bio-based industry. Het gaat om dertien projecten die de stap maken van laboratorium naar grootschalige productie.

Bioraffinage Tijdens de netwerkbijeenkomst Bioraffinage op 8 juli, georganiseerd door Agentschap NL in opdracht van LNV, deelde Verburg persoonlijk de deelnemingscertificaten uit aan de deelnemers. De minister benadrukte dat bioraffinage een sleuteltechnologie is waar Nederland veel geld mee kan verdienen. 'De bio-based economy is de economie van de toekomst: innovatief, alternatief duurzaam. En Nederland moet op dit gebied gidsland worden.' Zij benadrukte veel te verwachten van de deelnemende ondernemers.

Tender bioraffinage van Innovatieagenda Energie De subsidie is afkomstig van de regeling Bioraffinage van de Innovatieagenda Energie. In totaal 43 bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van bio-based producten en die de stap naar grootschalige productie willen maken, schreven zich in bij Agentschap NL voor de tender Bioraffinage. De tender werd met ruim 30 miljoen euro overtekend.

Pilots
Twaalf projecten passen de komende jaren nieuwe technieken toe in pilotprojecten. Volgens Arja Even, programmacoördinator Bioraffinage, zijn de inschrijvingen van hoog niveau. Ze is tevreden met de grote verscheidenheid van de projecten. 'De thema's van de projecten variëren over de volledige breedte van wat mogelijk is: zoals melkzuurproductie uit reststromen van de papierindustrie, papier en karton uit graspulp, de productie van melkzuur uit cyanobacteriën of halffabrikaten voor coatings en lakken uit zonnebloemolie. Vrijwel elk project heeft een andere grondstof als basis voor bioraffinage.'
Wijzigingsdatum |

16-09-2010