Politiebond ACP

16 september 2010

Onderzoeken bevestigen beeld ACP

De politie kampt met te veel administratieve werkzaamheden en te weinig mensen voor de hoeveelheid werk. Bovendien verkeren veel korpsen in financieel zwaar weer. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit twee recente onderzoeken. Conclusies die het uiterst zorgwekkende beeld van de ACP op de situatie binnen de politiesector bevestigen. "De tijd van praten is echt voorbij. Er moeten dringend maatregelen worden genomen ", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.
De uitkomsten van twee recente onderzoeken bevestigen wederom het uiterst zorgwekkende beeld van de ACP op de situatie binnen de politiesector.

De uitkomsten van twee recente onderzoeken bevestigen wederom het uiterst zorgwekkende beeld van de ACP op de situatie binnen de politiesector.

De ACP vroeg ruim een jaar geleden al aandacht voor de zorgwekkende situatie binnen de politiesector. Daarbij riep zij politici op tot het nemen van maatregelen. Die maatregelen zijn echter vooralsnog uitgebleven. En dat legt een steeds grotere druk op collega's. Van de Kamp zei daar deze zomer het volgende over: "Het maken van keuzes is tot nu toe niet de sterkste kant van bestuurders/politici geweest als het gaat om de (inzet van) politie. Het lijkt erop dat alles moet kunnen, maar er zijn natuurlijk grenzen. En die grenzen zijn bereikt. Om de druk op collega's te verlichten, zullen de politieke partijen die de komende vier jaar gaan regeren keuzes moeten maken. Het wordt tijd dat de politiek kleur gaat bekennen ten aanzien van politie en veiligheid."

Onderzoek EenVandaag

Duizenden collega's die deelnamen aan het onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag luiden via deze weg nu zelf ook de noodklok. De 4600 collega's hebben via een uitgebreide enquête een beeld geschetst van de huidige werksituatie bij de politie. Te veel papierwerk en bureaucratie worden door 82 procent van de deelnemende collega's als de voornaamste problemen bij de politie gezien. Zij hebben daarbij vooral kritiek op het huidige computersysteem dat gebruikt wordt in de sector. Te weinig capaciteit wordt als een ander groot probleem ervaren. Maar liefst 79 procent van de collega's die deelnamen aan het onderzoek, gaf aan dat door het gebrek aan mankracht veel zaken op de plank blijven liggen. Over al deze onderwerpen heeft de ACP al eerder haar zorgen geuit. Zie daarvoor het gerelateerde nieuws onderaan dit artikel.

Praktijkervaringen

De gehele uitzending van EenVandaag (Ned.1, 18.15) wordt donderdag 16 september gewijd aan de uitkomsten van het politieonderzoek. Een reportage waarin collega's tekst en uitleg geven over hun praktijkervaringen maakt daar onderdeel van uit. Ook ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp en Frans Heeres, korpschef van de politie Midden- en West-Brabant, komen vanavond aan het woord.

Financiële positie

Behalve de bekendmaking van de uitkomsten van het onderzoek van EenVandaag, presenteerden onderzoekers van OBMC Consulting gisteren de uitkomsten van een onderzoek naar de prestaties van de regionale politiekorpsen (zie het rapport in pdf onderaan dit artikel). Daaruit blijkt dat de financiële positie van bijna de helft van de korpsen zorgelijk te noemen is. `Minder blauw' noemt Frank Rozenberg (onderzoeker OBMC Consulting) in een artikel van AD als `onvermijdelijk gevolg'. Dat zou betekenen dat het werk van de politie nog meer onder druk komt te staan en daarmee ook de veiligheid. Dat is volgens de ACP niet te verantwoorden naar collega's en burgers toe.
---