Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 16 september

Alkmaar, 16-09-2010 o 14.00 uur

Fietscontrole

Castricum, woensdag 15 september

Fietsendiefstal is een van de speerpunten van de politie. Het klinkt zo eenvoudig: fietsendiefstal. Het lijkt wel of de meeste mensen al eens een fiets zijn kwijtgeraakt. Of dan in ieder geval iemand uit de kennissenkring. Jaarlijks worden in de regio Noord-Holland Noord zon 5500 fietsen gestolen. Dit zorgt niet alleen voor overlast en ergernis, maar de diefstallen zorgen ook voor een schadepost die in de miljoenen loopt. De politie controleert daarom niet alleen op plaatsen waar regelmatig fietsen gestolen worden, ook worden fietsen van voorbijgangers gecontroleerd. Hierbij wordt voornamelijk gelet op signalen van diefstal zoals ontbrekende of kapotte sloten en het ontbreken van een handelaarsplaatje of serie- of framenummers.

Om fietsendiefstal te voorkomen adviseert de politie de fiets altijd met twee sloten vast te zetten: het slot van de fiets zelf, maar daarnaast ook een slot waarmee de fiets aan een hek of paal kan worden vastgezet. Daarnaast is het van groot belang de gegevens van de fiets te noteren en de fiets eventueel te voorzien van een postcode.

De politie controleerde woensdag alle fietsen bij een middelbare school in Castricum en fietsen die gestald stonden bij het station aan de Stationsweg. Hierbij werden geen gestolen fietsen aangetroffen.

Opvallend was dat de politiemensen de controle in burger deden en ruim een uur tussen de fietsen aan het snuffelen waren. Voor passanten moet dit er verdacht uit hebben gezien, maar ondanks dat kwam er bij de politie geen melding binnen van een verdachte situatie. Mocht U verdachte personen bij gestalde fietsen zien, bel dan direct met 0900-8844 (lokaal tarief). Ziet u een diefstal, bel dan direct met 112.

Een vreemde in huis

Alkmaar, woensdag 15 september

Een 47-jarige Alkmaarder zat op woensdagavond omstreeks 20.20 uur in zijn woning aan het Verdronkenoord te computeren, toen de deur van de computerkamer plotseling open ging. In de deuropening stond een vreemde man, die zich verontschuldigde en zei dat hij dacht in het huis van een vriend te zijn binnengelopen. De man werd door de bewoner naar buiten geleid. Nader onderzoek wees uit dat het om een inbreker ging die via een dakraam binnen was gekomen. Onduidelijk is nog of er iets is gestolen.

De inbreker was een man met een Zuid-Europees uiterlijk van 30 tot 35 jaar oud. Hij had heel kort haar en een tatoeage of schaafplek boven zijn rechterslaap. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek en een bomberjack. De man sprak accentloos Nederlands.

Getuigen, die de man herkennen op basis van het signalement, worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie pakt auto-inbreker

Oudkarspel, donderdag 16 september

Op donderdagmorgen omstreeks 03.15 uur hield de politie op de Regthuisstraat in Oudkarspel een 34-jarige Pool aan wegens auto-inbraak.

De politie kreeg een melding van een getuige die had gezien dat de verdachte aan het inbreken was in een personenauto. Ter plaatse bleek een raam van een auto ingeslagen te zijn. De verdachte was er vandoor gegaan, maar werd aangetroffen in de bosjes in een tuin. In de auto van de verdachte trof de politie een gestolen cirkelzaag en inbrekersgereedschap aan. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Drenkeling gered

Alkmaar, donderdag 16 september

Op donderdagmorgen omstreeks 03.00 uur zag een 30-jarige Alkmaarder een man in het water van het Noordhollands Kanaal in zijn woonplaats springen. De getuige twijfelde geen moment, belde 112 en sprong vervolgens in het water om de drenkeling te redden. Gelukkig waren er op dat tijdstip nog mensen op de Kanaalkade die de drenkeling en zijn redder een reddingsboei hebben toegeworpen.

De drenkeling bleek een 20-jarige Alkmaarder te zijn. De reden voor zijn nachtelijke zwempartij is nog onduidelijk.

Kentekenbewijs ingevorderd

Wervershoof, woensdag 15 september

Op woensdagavond omstreeks 19.30 uur nam de politie het kentekenbewijs in van een bromfiets van een 16-jarige jongen uit Zwaagdijk. De jongen reed op een bromfiets en werd gecontroleerd op de Volkersweg in zijn woonplaats. De bromfiets bleek opgevoerd te zijn. Op de rollenbank bleek de bromfiets (na correctie) 75 km per uur te kunnen rijden.

Vernieler auto aangehouden

Medemblik, woensdag 15 september

Op woensdagavond omstreeks 22.40 uur kon de politie een 47-jarige Medemblikker aanhouden wegens vernieling van een auto. Kort daarvoor kreeg de politie melding dat op de Sonoystraat in Medemblik een auto werd vernield. Ter plaatse trof men de verdachte aan en een personenauto waarvan een band was lekgestoken. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In het onderzoek wordt de verdachte ook ondervraagd over eerdere vernielingen in de Sonoystraat in de nacht van zondag op maandag toen twee autos werden beschadigd.

Verkeerscontrole

Hoorn, woensdag 15 september

Op woensdag werd tussen 07.30 en 08.45 uur en tussen 13.00 en 14.45 uur een verkeerscontrole gehouden op de Oostergouw in Hoorn. In totaal kregen 26 bestuurders een bekeuring, onder anderen wegens het rijden zonder veiligheidsgordels, rijden zonder geldig rijbewijs en technische zaken zoals defecte verlichting of losliggende lading.

Gestolen bromfiets

Hoorn, donderdag 16 september

Op donderdagmorgen omstreeks 08.25 uur zag de politie een man wegrijden op een bromfiets vanaf de Dampten in Hoorn. De bromfiets was niet voorzien van een kentekenplaat. Toen de politie naar de man toeliep, liet deze de bromfiets tegen de grond vallen en ging er rennend vandoor. Hij kon niet meer worden achterhaald. Bij controle bleek de bromfiets woensdag gestolen te zijn in Hoorn.

Aanrijding met letsel

Aartswoud, donderdag 16 september

Op donderdagmorgen omstreeks 11.15 vond er een ernstige aanrijding plaats op de Westfriesedijk onder Aartswoud. Een vrachtwagen, bestuur door een 40-jarige man uit Sint Maarten, reed over de Westfriesedijk en kwam frontaal in botsing met een bestelbusje. De vrachtwagen reed over de Oude Provincialeweg en wilde bij de kruising rechtdoor. Op de kruisende weg, de Westfriesedijk, reed een rouwstoet waarin het busje meereed. De bestuurster van het busje nam voorrang en stak de kruising over. De bestuurder van de vrachtwagen kon niet meer op tijd remmen. Bij de aanrijding raakte de bestuurster van het busje gewond. Ook een mannelijke inzittende raakte ernstig gewond. Beiden werden overgebracht naar het ziekenhuis. Een vrouw en twee kinderen, die ook in het busje meereden, raakten licht gewond.

Auto te water

Lutjewinkel, donderdag 16 september

Op donderdagmorgen omstreeks 11.30 uur raakte een 78-man uit Obdam met zijn auto van de weg op de Moerbeek in Lutjewinkel. De man raakte vermoedelijk tijdens het rijden onwel en verloor de macht over het stuur. Hij raakte naast de weg en belandde in de naast de weg gelegen sloot. De man moest uit zijn auto gehaald worden en ter plaatse worden gereanimeerd. Hij werd, met hartslag, vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. Naast hem in de auto zat zijn vrouw. Zij kon zelfstandig uit de auto komen en liep geen letsel op.