Provincie Utrecht

Eenjarig bestaan Op de kaart gevierd met glossy

Gedeputeerde Marjan Haak heeft donderdag het eerste exemplaar van de glossy `Samen werken aan de Wmo, een jaar verder' in ontvangst genomen. Het blad is gemaakt vanwege het eenjarig bestaan van het project Op de Kaart, dat burgers met een verstandelijke beperking en gemeenten bij elkaar brengt.

De verhalen in het blad geven inzicht in wat mensen met een verstandelijke beperking verlangen van de lokale overheid en hoe dat geregeld kan worden. Gemeenten kunnen er nuttige tips, ideeën en advies uit halen.

Oversteekplaats
In de glossy staat onder meer een verhaal over de aanleg van een veilige oversteekplaats bij Bartiméus in Doorn, het grootse wooncentrum voor blinden en slechtzienden in Nederland. In het voortraject voerden bewoners intensief overleg met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een van hen was Richel die de gedeputeerde tijdens de presentatie van de glossy mocht vertellen over zijn ervaringen.

Reguliere banen
De gedeputeerde had ook een gesprek met Eduard die er bij een wethouder van de gemeente Veenendaal voor gepleit heeft om mensen met een verstandelijke beperking reguliere banen aan te bieden. Door de komst van een andere wethouder hebben de inspanningen van Eduard niet het gewenste resultaat geleid, maar hij beloofde niet op te zullen geven.

Op de kaart
Op de kaart brengt burgers met een verstandelijke beperking en ambtenaren op een laagdrempelige manier bij elkaar. Tijdens de ontmoetingen wordt informatie uitgewisseld over een aantal thema's zoals contacten in de wijk, het geven van duidelijke informatie, advies en hulp en ondersteuning bij deelname aan de maatschappij.

Rol provincie
In 2008 heeft het project Op de Kaart een Wel Thuis! Subsidie ontvangen van 21.147 euro. De provincie blijft meedenken in de regiegroep en ondersteunt acties. De presentatie van de glossy in het provinciehuis is daar een voorbeeld van.