FMO: korting voor duurzaam lenen in ontwikkelingslanden

16/09/2010 16:00

FMO

Financiële stimulans voor implementatie milieu/sociaal management systeem

Den Haag, 16 september 2010

FMO (de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden) is de eerste ontwikkelingsbank die haar klanten (banken en andere bedrijven in ontwikkelingslanden) op grotere schaal een korting biedt op de rente die ze betalen over een lening. Deze korting vindt plaats als klanten een milieu en sociaal management systeem implementeren dat voldoet aan standaarden van FMO en IFC - de private sector tak van de Wereldbank. Vandaag reikt FMO in Yerevan, Armenië, een certificaat van waardering uit aan Ameriabank, de eerste klant van FMO die deze korting ontvangt.

FMO is enkele jaren geleden begonnen met het opzetten van innovatieve structuren om ervoor te zorgen dat klanten in ontwikkelingslanden meer oog krijgen voor duurzaam ondernemen. Een van de praktische oplossingen die daaruit kwam was een stappenplan voor microfinancieringsinstellingen om ze te leren om te gaan met de milieu en sociale risico's waar kleine ondernemers mee te maken krijgen. Een andere oplossing was deze korting op de rente. Nanno Kleiterp, CEO van FMO, geeft aan waarom dit nodig is: "Duurzaamheid is een noodzaak voor de toekomst. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze klanten zich bewust zijn van de positieve invloed die zij kunnen hebben op hun omgeving en gemeenschap. Ook banken in ontwikkelingslanden hebben de kans om de manier waarop hun klanten zakendoen positief te beïnvloeden door ze het bedrijfsmodel van duurzaam opereren te laten zien. Deze rentekorting is een manier om die positieve invloed te stimuleren en ondertussen onze klanten daarvan te laten profiteren: een win-win situatie dus."

Het Armeense Ameriabank is de eerste klant van FMO die een rentekorting ontvangt omdat een milieu en sociaal systeem succesvol is geïmplementeerd. "De snelheid en het enthousiasme waarmee dit heeft plaatsgevonden geeft wel aan dat veel bedrijven in ontwikkelingslanden duurzaam opereren niet langer als een last zien. Ze realiseren zich dat je de beste groei creëert door ook oog te hebben voor de wereld om je heen en voor volgende generaties. Dat is een zeer hoopvol signaal voor de toekomst," aldus Kleiterp. Ook in Argentinië wordt deze week een rentekorting toegepast, bij Banco Supervielle, een bank die zich voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf richt. FMO heeft ondertussen soortgelijke afspraken met een tiental andere klanten en hoopt dat deze succesvolle pilots de aanjagers zijn om dit systeem op nog grotere schaal te gaan toepassen.

///EINDE PERSBERICHT///

Over FMO

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicodragend kapitaal in bedrijven en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. Met een totale investeringsportefeuille van EUR 4,6 miljard (ultimo 2009) behoort FMO wereldwijd tot de grootste bilaterale private sector ontwikkelingsbanken. Mede dankzij de relatie met de Nederlandse overheid kan FMO investeren in bedrijven en financiële instellingen die (nog) geen toegang hebben tot de gangbare bronnen van vreemd en/of risicodragend vermogen. Met als doel: florerende bedrijven en financiële instellingen creëren die als motor fungeren voor duurzame groei in hun land.

www.fmo.nl





http://www.fmo.nl