Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

16 september 2010, 16.02 uur

Nabestaanden van 17 van de 24 in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan het land. De relaties bezochten het kamp waar hun dierbare heeft gewerkt en gewoond. De groep nabestaanden werd vergezeld door militaire begeleiders, geestelijk verzorgers, artsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en casecoördinatoren van Defensie.

De nabestaanden vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven. In Afghanistan is het gezelschap op het vliegveld van Kandahar opgesplitst en vlogen de relaties in kleine groepen door naar de verschillende kampen in Kabul, Camp Holland in Tarin Kowt en Camp Hadrian in Deh Rawod.

Minister Van Middelkoop op bezoek bij president Karzai in het presidentiële paleis. - Foto: ministerie van Defensie

Bezoek minister De Afghaanse president Hamid Karzai heeft tijdens een 2-daags bezoek van minister Eimert van Middelkoop aan het land, zijn grote waardering geuit voor de Nederlandse inzet in Uruzgan. Hij memoreerde de hoge prijs die Nederland de afgelopen 4 jaar betaalde om zijn volk een veiliger toekomst te bieden.

Ook de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak en ISAF-commandant generaal David Petraeus met wie Van Middelkoop sprak, lieten zich lovend uit over de Nederlandse militairen wier inzet van groot belang was voor de hele zuidelijke regio. Beiden zeiden te hopen dat Nederland militair betrokken blijft bij Afghanistan. Nederlandse Apache houdt het konvooi in de gaten. - Foto: ministerie van Defensie

Konvooi naar Kandahar De Redeployment Task Force reed afgelopen week het eerste grote konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar. De rit van 180 kilometer verliep zonder noemenswaardige incidenten. De Nederlanders maakten deel uit van een groter geheel. Zo zorgde het Amerikaanse 2 Stryker Cavalry Regiment voor de beveiliging op de grond.

Vanuit de lucht hielden Nederlandse Apache-gevechtshelikopters het konvooi, dat naast beladen containers onder meer Bushmasters, Patria's en YPR-pantserrupsvoertuigen vervoerde, in de gaten. Het materiaal wacht in Kandahar op vervolgtransport naar Coevorden.

Raketaanvallen Op Kandahar Airfield vonden vorige week verschillende raketaanvallen plaats. Er is aan Nederlandse zijde geen materiële of personele schade ontstaan.

Somalië - Operatie Atalanta

Unit Interventie Mariniers verlaat het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam tijdens de voorbereidingen voor operatie Atalanta. - Foto: ministerie van Defensie

Met het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam levert Nederland sinds vorige week een veelzijdige speler binnen het EU-verband van schepen dat zich bezighoudt met de antipiraterij-operatie Atalanta. Het schip voorziet de coalitieschepen op zee van brandstof en voeding. Daarmee kunnen zij langer op zee blijven en een groter piraterijgebied bestrijken. De Amsterdam kan ook als piraterijbestrijder worden ingezet. Het marineschip maakt de komende maanden als fast combat support ship deel uit van de EU missie Atalanta, dat opereert in de Golf van Aden en het Somalië Bassin.

Interventiemacht EU

Nederland levert per 1 januari 2011 ongeveer 1.200 militairen aan de snelle interventiemacht van de Europese Unie, de EU-Battlegroup. Ook komt de eenheid onder Nederlandse leiding. Nederland vormt de EU-Battlegroup, totaal zo'n 2.350 militairen, de eerste helft van 2011, samen met Duitsland, Oostenrijk, Finland en Litouwen.

De Nederlandse 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot vormt de kern van de battlegroup en brigadegeneraal Michiel van der Laan, commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade, wordt de commandant. De Nederlandse generaal-majoor der mariniers Herman van der Til zal bij een daadwerkelijke inzet de operationeel commandant in het Europese hoofdkwartier in Potsdam worden.

Nederlandse Antillen

Zwarte rookwolken vanaf een van de opslagtanks van de Bonaire Petrolium Cooperation. - Foto: ministerie van Defensie

Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis is ingezet bij het bestrijden van een brand op Bonaire in een opslagtank van de Bonaire Petroleum Cooperation. 11 marinemilitairen hielpen bij het blussen en het ontladen van de aanwezige sleepboten van schuim en schuimkanonnen. Ook ondersteunden zij bij de reparatie van het brandblussysteem.

Operaties in Nederland

De Engelse 500-ponder is op het terrein van Vliegbasis Leeuwarden tot ontploffing gebracht. - Foto: ministerie van Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een bom van 500 pond van Britse makelij uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op het terrein van de Vliegbasis Leeuwarden. De bom is gevonden tijdens voorbereidend bodemonderzoek voor grondwerkzaamheden op de vliegbasis. Het explosief bleek instabiel en werd daarom ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Helikopters voor patiëntenvervoer Afgelopen week zijn de AB-412 helikopters 5 keer ingezet voor patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land.