Gemeente Den Helder

College gaat voor kloppend huishoudboekje 2010-09-16

Het college van B & W van biedt vandaag ter bespreking met de gemeenteraad zijn conceptbegroting 2011 "Zichtbaar anders" en de Meerjarenbegroting 2012-2014 aan. Ook ontvangt de raad het Collegeprogramma 2010-2014 "Meer met minder" én "Zorgen voor een kloppend huishoudboekje, een 1e Verkenning bezuinigingen 2011-2014". Doel is om samen met de raad de koers te bepalen om ervoor te zorgen dat de Helderse doelen bereikt worden.

Het college is ambitieus als het gaat om de plannen voor de stad en zijn inwoners. Met zelfredzaamheid, respect en medeverantwoordelijkheid als uitgangspunten van het beleid, wordt geen kans onbenut gelaten om de economie te stimuleren. Bedrijvigheid, groot en klein, wordt ondersteund, zodat zoveel mogelijk inwoners actief meedoen aan de samenleving. Ook investeert de stad in de leefomgeving, bijvoorbeeld in het stadshart, geheel in lijn met de Strategische Visie 2020.

Tegelijkertijd ziet het college dat er keuzes gemaakt moeten worden vanwege de economische situatie. Van rijkswege zijn bezuinigingen aangekondigd ter grootte van 18 miljard. Waar de accenten precies komen te liggen is nog onzeker, maar het college bereidt zich voor op lagere inkomsten uit het gemeentefonds en lagere rijksbijdragen in de vorm van doeluitkeringen.

Om het meerjarenperspectief sluitend te krijgen én de vermindering van de algemene uitkering van het gemeentefonds hoofd te bieden, moeten er keuzes gemaakt worden. Gedacht wordt aan een pakket maatregelen met en zonder consequenties voor beleid. Het college houdt op langere termijn rekening met een bezuinigingsomvang van ruim EUR 10 miljoen.

Verkenningen als startpunt voor gezamenlijk beleid In de begroting voor 2011 worden alleen beleidsarme bezuinigingsmaatregelen voorgesteld. Deze hebben dus geen gevolgen voor inwoners en instellingen in Den Helder. De 1e verkenningen zijn te zien als een startpunt, op basis waarvan college en raad de toekomstige koers bepalen.
Het uitgangspunt is dat de gemeente zoveel mogelijk garant staat voor het behoud van kwaliteit en dat de doelen behaald worden. Het Helderse college acht de kaasschaafmethode ongewenst. Duidelijkheid over een wijziging van koers en richting is ook nodig om de organisatie er goed op af te kunnen stemmen.

In "Zorgen voor een kloppend huishoudboekje, een 1e Verkenning bezuinigingen 2011-2014" staan de denkrichtingen en de mogelijke maatregelen die het college aan de raad voorstelt. Deze verkenningen én de richtingen die gekozen kunnen gaan worden, staan centraal op het raadsbrede debat op
30 september. Posten waar het college in principe niet op wil bezuinigen zijn sport, minimabeleid en evenementen.

In gesprek met gesubsidieerde instellingen
In 2011 worden de bezuinigingsmaatregelen en uitgangspunten die raad en college selecteren nader uitgewerkt om in de begroting van 2012 en verder hun beslag te krijgen. De gemeente gaat daarvoor onder andere direct na 30 september het gesprek aan met de gesubsidieerde instellingen. Het gemeenschappelijke doel daarbij is een optimale inzet van middelen om de gewenste maatschappelijke effecten te bereiken.