Gemeente Dongen

Indirecte schoolkosten vergoed uit bijzondere bijstand

Publicatiedatum: 16-9-2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 14 september jl. besloten om nog dit schooljaar over te gaan tot het vergoeden van indirecte schoolkosten ten behoeve van ouders (van schoolgaande kinderen) met een laag inkomen. Deze vergoeding wordt betaald uit de categoriale bijzondere bijstand en treedt met terugwerkende kracht per 15 augustus 2010 in werking.

Naar aanleiding van het bestuursakkoord tussen het Rijk en de VNG heeft het Rijk extra middelen ter beschikking gesteld voor beleidsintensivering op het terrein van participatie en armoedebestrijding. Het Rijk wil hiermee gerichte bijstand voor gezinnen met kinderen stimuleren, waarbij het beleid gericht moet zijn op de kosten van schoolgaande kinderen. Naar aanleiding van de aanbeveling in het Meerjarenbeleidplan Minimabeleid van de gemeente Dongen heeft het college besloten dat indirecte schoolkosten, welke voorheen uit het Minimafonds vergoed werden, overgeheveld worden naar de bijzondere bijstand.

Gelijke kansen
Met dit besluit gaan we uitdrukkelijk mee met de wens van het kabinet om gezinnen met een laag inkomen extra ondersteuning te bieden zodat de ouders kunnen investeren in de toekomst van hun kinderen. Ons uitgangspunt hierbij is dat alle jongeren, ongeacht de financiële positie van hun ouders, recht hebben op gelijke kansen om iets van hun leven te maken, aldus wethouder René Roovers (sociale zaken en re-integratiebeleid).

Categoriale benadering
Bij de vergoeding van de indirecte schoolkosten wordt gekozen voor de categoriale benadering. Een belangrijk voordeel hier van is dat voor de verlening van bijzondere bijstand voor de betreffende kosten het dan voldoende is om vast te stellen dat men tot de doelgroep behoort. Een verdergaande individuele toetsing kan dan achterwege blijven. Hierin onderscheidt deze categoriale bijzondere bijstand zich dan ook van de normale individuele bijzondere bijstand. Ook wordt hiermee, voor zowel de klant als de gemeente, de aanvraagprocedure aanzienlijk eenvoudiger.

Indirecte schoolkosten
Schoolkosten kunnen onderverdeeld worden in directe en indirecte schoolkosten. Voor de directe schoolkosten is er de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS). Onderwijsgerelateerde uitgaven die niet onder de WTOS vallen komen in het kader van de nieuwe regeling voor vergoeding in aanmerking. Onder indirecte schoolkosten valt bijvoorbeeld de eigen bijdrage van ouders ten behoeve van schoolse uitstapjes. Door de nieuwe regeling wordt voorkomen dat kinderen worden uitgesloten van deelname aan deze activiteiten. Andere indirecte schoolkosten zijn de aanschaf van schrijfwaren, schriften, rekenmachine, schooltas en materiaalkosten voor lessen als tekenen en handarbeid.

Budgettair
De kosten van deze regeling worden overgeheveld van het Minimafonds naar de bijzondere bijstand. Op basis van historische gegevens (aanvragen Minimafonds) heeft de gemeente Dongen ingeschat dat de kosten van deze verstrekkingen jaarlijks maximaal 6.000,- bedragen. Een bedrag van maximaal 8000,- wordt beschikbaar gesteld. Zo kunnen ouders met een laag inkomen voor hun kind op de basisschool tot een maximum van 50,00 per jaar, per kind vergoed krijgen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar op het voortgezet onderwijs, geldt een maximum van 100,00 per jaar per kind.