Rijksoverheid


Datum 16 september 2010

IGZ rapport 'Veel verbeterd rondom proces scopen, laatste verbeterslag nodig'

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u mijn reactie op het inspectierapport 'Veel verbeterd rondom proces scopen, laatste verbeterslag nodig'. Het rapport treft u bijgaand aan. Een belangrijke conclusie van IGZ is dat er geen reden is om aan te nemen dat de zorg op het gebied van de endoscopie onverantwoord is. Wel bleek dat daarvoor bij de onderzochte ziekenhuizen nog verbeterslagen nodig waren, die nu ook gemaakt zijn.
In eerdere thematische onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2000 en 2004 kwam al naar voren dat het besef van risico's en prioriteit geven aan beheersing van de risico's rond reiniging en desinfectie van scopen verbeterd kon worden. Inmiddels heeft de IGZ een transparante set met basisvereisten (vigerende normen en richtlijnen) waaraan alle ziekenhuizen met betrekking tot reiniging en desinfectie van scopen dienen te voldoen. Na de eerder verschenen rapporten in 2000, 2004 en de Staat van de Gezondheidszorg in 2008 kon de IGZ er van uitgaan dat het veld ook afdoende bekend zou zijn met de normen en richtlijnen voor reiniging en desinfectie van scopen. Uit de steekproef die ten grondslag aan het rapport ligt, blijkt dat een verrassend groot aantal ziekenhuizen nog steeds heeft nagelaten de maatregelen van eerdere inspectierapporten volledig te implementeren. Na constatering en aanmaning door IGZ bleken de instellingen bij herinspectie alsnog aan de vereisten te kunnen voldoen. Dit betekent dat ) overeenkomstig de titel van het IGZ rapport ) er dus inderdaad nog een laatste verbeterslag nodig was om tot de gewenste situatie te komen.
De IGZ zal de resultaten van het onderzoek onder de aandacht brengen van betrokken partijen. Ik ga ervan uit dat nu alle betrokkenen vanuit hun commitment voor goede zorg voor de patiënten blijvend aan de vereisten zullen voldoen. IGZ zal daartoe vanaf januari 2011 steekproefsgewijs en onaangekondigd inspectiebezoek afleggen. De IGZ zal passende maatregelen treffen indien ziekenhuizen niet voldoen aan de vigerende normen en richtlijnen. IGZ acht sluiting van de scopieafdeling daarbij passend, zo lang de vereiste kwaliteitswaarborgen nog niet zijn doorgevoerd.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink