Gemeente Binnenmaas

Nieuwe stap in samenwerking Suiker Unie en gemeente Binnenmaas

16-09-2010 Suikerfabriek

Suiker Unie en gemeente Binnenmaas werken aan een gezamenlijke gebiedsvisie voor de terreinen van de voormalige suikerfabriek in Puttershoek. De herontwikkeling van de terreinen is een complex vraagstuk, maar van groot belang voor de omgeving en de regio. Ondanks het gedane onderzoek moeten er nog vragen beantwoord worden voordat een keuze gemaakt kan worden.

Onderzoek (her)ontwikkelingsmogelijkheden

In augustus 2009 ondertekenden Suiker Unie en gemeente Binnenmaas een convenant, met een looptijd tot 31 maart 2010, om samen onderzoek te doen naar de (her)ontwikkelingsmogelijkheden van de terreinen van de voormalige suikerfabriek. Sinds 31 maart hebben de partijen het convenant stilzwijgend laten doorlopen en hebben nu besloten de termijn van het convenant te verlengen tot eind maart 2011. Doel is om dan tot een keuze te komen voor een realistische ontwikkelingsrichting op basis waarvan dan verdere samenwerking mogelijk is.

Eén ontwikkelingsrichting

Uit de analyse en de beoordeling van de verschillende ontwikkelrichtingen tot nu toe, komen twee mogelijke hoofdrichtingen naar voren, namelijk:

Buitendijkse ontwikkeling naar woningbouw, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en kleinschalige bedrijven. Binnendijks zijn er verschillende opties, deze hangen sterk samen met andere keuzes die worden gemaakt. Een ontwikkeling naar buitensportvoorzieningen, eventueel gecombineerd met woningen in een bijzonder segment (bijvoorbeeld particulier opdrachtgeverschap) is een optie. Herontwikkeling tot een kadegerelateerd bedrijventerrein van realistische omvang voor bedrijven uit hogere milieucategorieën en daarop aansluitend bedrijven uit lagere milieucategorieën. Op de resterende ruimte op de bezinkingsvelden zou dan of een glastuinbouwlocatie of een beperkte woningbouwlocatie gerealiseerd kunnen worden. Op die manier zou de ruimte rondom de specialiteitenfabriek onbebouwd en groen kunnen blijven.

Projectplan

De partijen willen nu toewerken naar een keuze voor één realistische ontwikkelingsrichting, die door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Op basis hiervan kan dan een definitieve gebiedsvisie uitgewerkt worden, die op haar beurt weer de basis vormt voor een nieuw bestemmingsplan. Om zo ver te komen is een nieuw projectplan met deelonderzoeken en rapportages opgesteld voor de komende maanden. Hierover neemt de gemeenteraad in haar vergadering van 7 oktober 2010 een standpunt in. Nadat de raad het projectplan heeft vastgesteld wordt deze gepubliceerd op de website www.binnenmaas.nl.

Tevens wordt er over het projectplan meer informatie gegeven in de komende nieuwsbrief, die begin oktober verschijnt. U kunt zich daarvoor wanneer u dit nog niet gedaan heeft opgeven via suikerfabriek@binnenmaas.nl.