Provincie Flevoland

Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer onder grote belangstelling van start

Publicatiedatum: 16 september 2010

De toekomst van het Markermeer en IJmeer mag rekenen op enorme belangstelling van zowel overheden, maatschappelijke organisaties als ook marktpartijen uit de omliggende regio's. Dit bleek tijdens het symposium over het Markermeer en IJmeer dat op woensdag 15 september jongstleden werd gehouden. Het symposium werd door zo'n 150 mensen bezocht en vormde de start van de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer. Daar werd ook de nieuwe directeur van de werkmaatschappij bekend gemaakt: Roelof Balk.

In de RAAM-brief van november 2009 heeft het kabinet zich uitgesproken voor de realisatie van een Toekomst Bestendig Ecologisch Systeem (TBES) in het Markermeer en IJmeer. In 2030 moet de ecologie in Markermeer en IJmeer zodanig zijn hersteld dat de natuur tegen een stootje kan. Alleen onder die voorwaarde worden ook andere ontwikkelingen zoals buitendijks bouwen en recreatieve ontwikkeling mogelijk. `En dat gaat niet vanzelf,' zo laat Andries Greiner, gedeputeerde van Flevoland en voorzitter van het Samenwerkingsverband Toekomst Markermeer IJmeer weten. "Ik ben er dan ook heel erg trots op dat het ons is gelukt om het Markermeer en IJmeer onderdeel uit te laten maken van een integrale aanpak voor de toekomst van de Noordelijke Randstad. Zo blijft de regio nauw betrokken bij de plannen."

Werkmaatschappijen

Om de integrale plannen in dit gebied nader uit te werken is een organisatie in het leven geroepen waarin het rijk en regio nauw samenwerken. Deze organisatie bestaat uit vier werkmaatschappijen met ieder een eigen aandachtsgebied: Almere-Amsterdam, Centrum-Weerwater, Oosterwold en Markermeer-IJmeer. De komende twee jaar werken rijk en de regio gezamenlijk aan de plannen die samenkomen in de
Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer.

De Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer gaat zich bezighouden met de uitvoering van de eerste fase van het TBES en de voorbereiding van de tweede fase. De eerste fase bestaat uit het aanleggen van luwte-maatregelen in de Hoornsche Hop, het onderzoeken van de mogelijke koppelingen tussen het gewenste ecologische systeem en de versterking van de Markermeerdijken langs de Noord-Hollandse kust en de monitoring van de natuur. De tweede fase bestaat uit het zoeken naar financieringsstrategieën voor het TBES, het optimaliseren van de natuurmaatregelen en het zoeken naar functiecombinaties met recreatie.

Nieuwe directeur

Roelof Balk is benoemd tot directeur van de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer. Balk was eerder directeur bij het Nationaal Groenfonds en directeur Fondsenbeheer bij de Rabo Vastgoedgroep. "Het gebied Markermeer-IJmeer heeft een rijke historie en een grote potentie voor de toekomst. Investeringen in de natuurlijke ontwikkeling ervan gaan zich terugverdienen, met een hoog maatschappelijk rendement", aldus Roelof Balk bij de start van de werkmaatschappij. "De grote maatschappelijke betrokkenheid bij het gebied blijkt ook uit de opkomst bij dit symposium.