Ministerie van Defensie

Nieuw Milligen volgt bommenwerpers

16 september 2010, 16.35 uur

De militaire gevechts- en verkeersleiding van Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) heeft afgelopen nacht, samen met haar NAVO-partners, 2 Russische bommenwerpers van het type TU-95 MS (Bear) geïdentificeerd en gevolgd boven West-Europa. Gevechtsvliegtuigen van de Engelse, Deense en Duitse en luchtmacht zijn hierbij in actie gekomen.

Het is een gezamenlijke taak van de NAVO om militaire vliegtuigen in het luchtruim boven de deelnemende landen te volgen. Daarvoor staan continu gevechtsvliegtuigen paraat, de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA).

Vlucht

Na identificatie van de Bears is door het NAVO Combined Air Operations Centre in het Duitse Kalkar opdracht gegeven om de bommenwerpers te onderscheppen. Hiervoor zijn als eerste de Deense QRA-vliegtuigen de lucht in ingestuurd. Toen de Bears richting het Engelse en Duitse luchtruim vlogen kwamen de Engelse en Duitse gevechtvliegtuigen in actie. De Bears veranderden echter van koers en vlogen richting het Nederlandse luchtruim. De Nederlandse QRA F-16´s stonden paraat, echter de Duitse jachtvliegtuigen waren al dichter in de buurt van de bommenwerpers. Een gevechtsleider van AOCS NM heeft daarop de Duitse QRA begeleid boven het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied. De bommenwerpers veranderden wederom van koers en vlogen terug richting het Engelse luchtruim, waarna de Britse Royal Air Force de bommenwerpers bleef volgen.

Nationale taak

Air Operations Control Station Nieuw Milligen bewaakt en coördineert de verdediging van het luchtruim van Nederland en de NAVO. Ook verzorgt het station luchtverkeersleiding voor zowel militair als civiel luchtverkeer.