Ministerie van Defensie

60-jarige herdenking Korea-oorlog

16 september 2010, 17.14 uur

De oud-strijders kregen in Den Haag een voorstelling aangeboden van de wereldberoemde volksballetgroep "The Little Angels". Het begin van de Koreaanse Oorlog is gisteren in aanwezigheid van minister Eimert van Middelkoop en ambassadeur van de Republiek Korea Young-win Kim herdacht in Den Haag. De minister sprak zijn waardering uit aan de vele aanwezige oud-strijders. "Voor uw inzet als Nederlandse militairen in Korea zijn vele hoge onderscheidingen uitgereikt", zei Van Middelkoop. "Toch hebt u bij terugkeer in Nederland weinig publieke erkenning gekregen."

"De Korea-oorlog is lang een Vergeten Oorlog geweest", aldus de minister. "Daar hebben we van geleerd". Tegenwoordig vertelt Defensie het Nederlandse publiek uitgebreid over de missies en prestaties van zijn militairen. Er is tegenwoordig veteranenzorg, een veteraneninstituut en eind vorig jaar zijn voor het eerst in 50 jaar weer nagedachtenisoorkondes uitgereikt.

Waardering

Als waardering van het Koreaanse volk kregen de oud-strijders van de oorlog in Den Haag een voorstelling aangeboden van de wereldberoemde volksballetgroep "The Little Angels". De balletgroep reist dit jaar de wereld over als waardering van de Zuid-Koreaanse bevolking aan alle landen die deelnamen aan de oorlog.

Koreaanse Oorlog

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Noord-Koreaanse troepen Zuid-Korea binnenvielen. De VN reageerde snel op de inval door militairen uit 16 landen, waaronder Nederland, in te zetten. Na een hevige strijd werd Zuid-Korea na 3 jaar bevrijd. 123 Nederlandse militairen sneuvelden tijdens deze oorlog.

Verwijzingen

* Toespraak Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de dankvoorstelling Little Angels aan de Oud Korea Strijders * Toespraak | 15 september 2010 | pdf, 8 pagina's, 27 KB