Gemeente Deurne


Gemeenteraad geeft groen licht voor Zuidelijke Omlegging

Zuidelijke omlegging

Dinsdagavond heeft de gemeenteraad van Deurne het Bestemmingsplan Zuidelijke Omlegging unaniem vastgesteld. Het besluit betekent groen licht voor de realisatie van de nieuwe randweg aan de zuidzijde van de kern Deurne.

"Aan de slag" zeiden enkele fracties tijdens de raadsvergadering. De nieuwe weg verbindt de Vlierdensedreef en Liesselseweg (zie onderstaande afbeelding). De Zuidelijke Omlegging maakt de bedrijventerreinen De Leemskuilen en De Kranenmortel beter bereikbaar en neemt verkeersdruk weg uit de wijk Sint Jozefparochie en het centrum.

Zuidelijke omlegging met aansluitingen op de hoofdwegenstructuur Illustratie ligging Zuidelijke Omlegging met aansluitingen op de hoofdwegenstructuur

Actief overleg met bewoners
Bij de ontwikkeling van het plan is met een open houding actief gecommuniceerd met belanghebbenden. Zo zijn er zes informatiebrieven verstuurd en hebben er negen informatieavonden plaatsgevonden, specifiek voor de mensen die in de directe omgeving van de weg wonen. Ook hebben er vele individuele gesprekken plaatsgevonden. Dat overleg heeft enerzijds geresulteerd in meer begrip voor de keuzes die de gemeente moet maken. Maar bovenal heeft het geleid tot verbeteringen van het plan.

Oplossingen voor verkeersveiligheid
Zo is er toch een `koude' oversteek (alleen rechtdoor oversteken, niet afdraaien) voor de Beukenstraat opgenomen in de plannen en blijft de Heieindseweg afgesloten voor vrachtverkeer. Verder wordt de Vloeieindseweg afgesloten voor autoverkeer. Voor de grotere groepen fietsers uit de richting Liessel van en naar de scholen wordt de route aangepast zodat die verkeersveiliger is dan nu.

Oplossingen voor geluidsoverlast
De gemeente streeft ernaar om ervoor te zorgen dat omwonenden zo min mogelijk last hebben van het geluid van de weg. Om daarvoor te zorgen wordt er aan de oostzijde van het plan, bij de Theo van Doesburgstraat, stil asfalt gebruikt en een geluidswal geplaatst. Op die manier wordt voldaan aan de regels voor geluidhinder en wordt de overlast voor bewoners sterk beperkt.

Flora en fauna
Het tracé ligt in het overgangsgebied tussen het buitengebied en de rand van de wijk. Daarom is extra aandacht besteed aan de `groene' aankleding van de weg. Zo wordt ook de leefomgeving voor vleermuizen verbeterd. Voor de zeldzame knoflookpad is een afzonderlijk maatregelpakket ontwikkeld. De eerste verbeteringen voor die beschermde diersoort zijn inmiddels al gerealiseerd.

huidige situatie zuidelijke omlegging illustratie groene aankleding
Huidige situatie, bij voetbaldvelden SJVV Illustratie `groene' aankleding

Hoe nu verder?
Met het plan en de verbeteringen houdt de gemeente zo veel mogelijk rekening met de bezwaren van belanghebbenden in het gebied. De open houding en ruime communicatie hebben geleid tot meer draagvlak en een beter plan. Helaas is het niet mogelijk of wenselijk om met alle wensen en suggesties mee te bewegen.
De realisatie van de weg kost in totaal 4,6 miljoen euro. Daarmee blijft het verbeterde plan binnen de begroting zoals die enkele jaren geleden was opgesteld.

De start van de aanleg van de weg is afhankelijk van eventuele juridische procedures. Inwoners die eerder ook een zienswijze hebben ingediend kunnen beroep instellen bij de Raad van State. Of dat gebeurt en hoeveel vertraging dat oplevert is moeilijk aan te geven.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l | Proclaimer / Disclaimers