Provincie Flevoland

Gedeputeerde wil besluit over herverdeling Provinciefonds

Publicatiedatum: 16 september 2010

René van Diessen, gedeputeerde van Financiën van de provincie Flevoland wil dat het rijk op korte termijn een knoop doorhakt over de herverdeling van het Provinciefonds. "We zitten aan onze grens, terwijl in Den Haag de formatie zich voortsleept en niemand een beslissing kan of durft te nemen. Die discussie duurt maar voort, terwijl wij een nieuwe begroting moeten opstellen. En dan kun je wel miljoenen verwachten uit Den Haag voor zo'n arme provincie, maar het moet allemaal nog wel gebeuren."

Dit zegt de gedeputeerde bij de presentatie van de begroting voor 2011. Deze begroting is sluitend, maar voor 2012 en verder ziet het er minder rooskleurig uit. Zonder een herschikking van het Provinciefonds heeft de provincie te maken met een tekort van meer dan 9 miljoen. Dat betekent dat er geen ruimte is voor structureel nieuw beleid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat een nieuwe verdeling per 1 januari 2012 ingaat.

Infrastructuur en Transport

Tegelijk met de Begroting presenteerde de gedeputeerde het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (PMIT) 2011 - 2015. In het programma staat een opsomming van de infrastructurele werken die in 2011 worden uitgevoerd en voor 2012 en daarna worden voorbereid.Voor verbetering van de wegen wordt 22,5 miljoen Euro beschikbaar gesteld en
6 miljoen voor groot onderhoud. Zo wordt volgend jaar onder meer begonnen met de Markerwaarddijk, waar een scheiding tussen de rijstroken wordt aangebracht en wordt verder gewerkt aan verdubbeling van de Gooise weg (delen bij Trekkersveld). Ook komen er
landbouwpasseerstroken langs de Domineesweg bij Urk. De Blauwe Dromer (bij Harderwijk) en de Marknessersluis krijgen groot onderhoud.

Beleidsarm

De begroting is beleidsarm geformuleerd. Toch worden er enkele accenten gelegd. Zo wordt de uitvoering van het speerpunt Markermeer/IJmeer in 2011 voortvarend voortgezet, evenals het realiseren van het 100.000 banenplan. Het speerpunt Schaalsprong gericht op het behartigen van de provinciale belangen bij de Schaalsprong zoals de infrastructuur, ecologie en bovenlokale wetlocatie krijgen opnieuw aandacht. Onverminderd zal gewerkt worden aan projecten ter verhoging van de arbeidsparticipatie van kwetsbare jongeren als onderdeel van de sociale agenda. Medewerking wordt gegeven aan de Olympische visie van het NOC/NSF.

Stedelijke vernieuwing en veiligheid

Gedurende vier jaar krijgt Flevoland 1,5 miljoen Euro extra van het rijk voor stedelijke vernieuwing en externe veiligheid. Het college heeft afspraken gemaakt over intensivering van de lobby-activiteiten, gezien de regionale vraagstukken (Schaalsprong, Provinciefonds, OV-SAAL, Lelystad Airport, etc.) enerzijds en de politieke ontwikkelingen op nationaal niveau anderzijds (bezuinigingen, kabinetsformatie, Prinsjesdag, etc.).

De Begroting 2011 en het PMIT komen 4 oktober in Provinciale Staten aan de orde.