SGP


informatie

SGP: abortus op Down-kinderen voorkomen door eerlijke informatie

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de vrouwen die een kind met het syndroom van Down verwacht dit kind laat aborteren. De SGP vindt het schokkend dat dit nog steeds gebeurt, terwijl vaak geen objectieve informatie gegeven wordt over de levenskansen en - perspectieven van kinderen met Down. De minister moet er daarom voor zorgen dat in opleidingen en bij informatievoorziening duidelijke en objectieve informatie wordt gegeven. Ook kinderen met Down verdienen een volwaardige plaats in onze samenleving.

---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een onderzoek naar de relatie tussen abortussen en prenatale screening bij Downsyndroom 16 september 2010


1. Hebt u kennis genomen van onderzoek van de Stichting Downsyndroom naar het afbreken van een zwangerschap als na prenatale screening blijkt dat er sprake is van een kind met het syndroom van Down?
2. Hoe beoordeelt u een percentage zwangerschapsafbrekingen van 90% in het licht van het beleid dat uitgaat van een gelijkwaardige behandeling van gehandicapten en niet-gehandicapten?

3. Welke concrete stappen zijn gezet sinds de uitspraken van de voormalige staatssecretaris van VWS in april 2008 dat âde informatie over deze echo volledig moet zijn. Ook tijdens de opleiding moet specifieke aandacht worden besteed aan de wijze waarop men deze echo presenteert. Dat krijgt al alle aandacht door middel van aparte cursussen voor degenen die met deze echoâs werken. Het is nog wel voor verbetering vatbaar, maar wij zijn daar constructief mee bezig.â ?
4. Deelt u de conclusies van deze onderzoekers dat er âduidelijk gebrek is aan objectieve informatie over het syndroom van Downâ? Zo ja, welke concrete wegen wilt u dan bewandelen om deze objectieve informatie te bevorderen in opleiding en informatievoorziening?
5. Bent u bereid om de inspanningsverplichting op u te nemen om te waarborgen dat ook beslissingen rond het leven van ongeboren kinderen met het syndroom van Down genomen kunnen worden op grond van objectieve en verantwoorde informatie over hun levenskansen en âperspectieven?