FNV KIEM

Overgang FNV Pensioenfonds levert besparing op

donderdag 16 september 2010

Het Financieele Dagblad van donderdag brengt een artikel met de kop `Contributie dekt pensioengat FNV'. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat FNV-bestuurders niet deskundig zijn in het besturen van pensioenfondsen, omdat het fonds waar ze zelf als werknemers bij zijn aangesloten binnenkort overgaat naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn. FNV Pensioenfonds kon volgens het Financieele Dagblad zijn eigen verplichtingen niet meer voldoende nakomen. FNV Bondgenoten heeft het volgende commentaar.

Lagere premies
De overgang van FNV Pensioenfonds naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn is goed voor de werknemers van de FNV. Zij komen in een fonds met een groot draagvlak. Het is ook goed voor de FNV-leden. Nu kost die overgang 30 miljoen euro, maar hij levert binnen 8 jaar een besparing op, namelijk 4 miljoen euro per jaar, door lagere premies.

Dekkingsgraad
Een pensioenfonds besturen is vooruitzien. Dat doet de FNV dus ook bij het besturen van het eigen pensioenfonds. In 2007, toen de verplichtingen van het fonds nog prima nagekomen konden worden (de dekkingsgraad van het fonds stond op 125 procent), is geconstateerd dat het FNV-fonds op termijn geen goede perspectieven had. Het was te klein en had relatief hoge kosten en minder beleggingsmogelijkheden. Aansluiting bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn was toen al een optie. De FNV adviseert haar bestuurders die in besturen van pensioenfondsen zitten, kritisch te bekijken hoe de toekomstbestendigheid van het fonds is. Als die niet goed is, is aansluiting bij een groter en sterker fonds nodig. Het eigen pensioenfonds van de FNV is hierin dus voorloper.

Contributie
Het loon van FNV-medewerkers wordt inderdaad deels betaald van de ledencontributie. Dat is bij elke vereniging met betaalde krachten het geval. Pensioen is uitgesteld loon; een werkgever als de FNV hoort natuurlijk een goede pensioenregeling te hebben. Dat is onderdeel van normaal personeelsbeleid.

Verstandige beslissing
Het is een verstandige beslissing dat FNV Pensioenfonds aansluiting heeft gezocht bij een groter fonds. De investering van 30 miljoen euro uit het eigen vermogen wordt binnen 8 jaar terugverdiend. Daarna gaat deze een besparing opleveren van 4 miljoen euro per jaar. Algemeen nieuws