Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, donderdag 9 september

Bijzondere portretten van Hollandse Helden in de Koninklijke Bibliotheek

Vanaf 16 september zijn in de Koninklijke Bibliotheek (KB) bijzondere portretten van Hollandse helden te zien. De Leidse kunstenaar, Nick Oudshoorn, koos voor deze expositie achttien sleutelfiguren uit de vaderlandse geschiedenis. Om de historische figuren dichterbij te brengen, verwerkte hij in de schilderijen voorbeelden van hun handschrift uit de collectie van de KB. Van Willem van Oranje tot Aletta Jacobs en van Piet Mondriaan tot Erasmus geeft Nick Oudshoorn een nieuwe eigentijdse interpretatie aan bekende en minder bekende Hollandse helden.

()
Kunstenaar
Nick Oudshoorn (1949) volgde de opleiding voor interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1968 exposeert hij voor het eerst een serie schilderijen die geïnspireerd zijn door de nieuwe stroming Popart. Vanaf 1980 combineerde hij een interieurwinkel in Leiden en zijn werk als interieurarchitect met schilderen. Het project 'Erflaters en Hollandse Helden' begint hij in 1999. Hij is gefascineerd door de geschiedenis en de rol die individuen daarin kunnen spelen. Voor elk schilderij gaat hij uit van verschillende gravures, tekeningen en afbeeldingen. Daarna brengt hij fragmenten van het handschrift van de geportretteerde (meestal uit brieven) met zeefdruk over op het schilderij. Deze nieuwe schilderijen vormen dan de basis van series zeefdrukken.

Uit de handschriftencollectie van de KB heeft Nick Oudshoorn gebruik gemaakt van brieven van Willem van Oranje, Prins Maurits, Prins Frederik Hendrik, Koning Willem I, Willem III, Johan de Witt, Johan van Oldebarneveldt, Michiel de Ruyter, Hugo de Groot, Erasmus, Jan Rudolf Thorbecke en Piet Mondriaan. De schilderijen en de brieffragmenten die gebruikt zijn voor de expositie zijn ook te zien op www.kb.nl/oudshoorn.

De expositie is van 16 september tot en met 18 november te bekijken in het KB-gebouw en is gratis toegankelijk.