Expositie bij Kasteel Almere door jonge ontwerpers Nieuw Almeers Peil


Expositie start 17 september 2010

ALMERE, 20100917 -- Op vrijdag 17 september 2010 zal de Almeerse wethouder van cultuur Berdien Steunenberg officieel de expositie Nieuwe Almeers Peil #02 openen bij het Kasteel van Almere. De expositie bestaat uit werk van elf ontwerpers die hun roots in Almere hebben liggen. Geïnspireerd op het kasteel, hun Almeerse jeugd en de geschiedenis van een jonge stad hebben zij werk gemaakt rondom het thema "luchtkastelen"

Het thema voor lichting NAP #02 is Luchtkastelen; Wanneer je Almere vanuit het westen binnenrijdt, en de zandvlaktes bij Poort ziet, realiseer je je: 30 jaar geleden was de hele polder zoals hier. Leeg en onbegrensd. De mogelijkheid om de stad van je dromen te bouwen. Vijf kilometer verderop doemt de ruïne op van Kasteel Almere... "We schrijven geschiedenis" knippert er op de lichtkrant langs de A6: een droom is ingehaald door de werkelijkheid. NAP wil de van de werkelijkheid weer een droom maken. Met Almere en de polder als ultiem onderzoeksobject van de maakbaarheid van de omgeving. Daarbij gaan natuur en cultuur, mensen en stenen naadloos in elkaar over.

Nieuw Almeers Peil is een platform waar jonge ontwerpers uit Almere de mogelijkheid krijgen zich te presenteren door middel van een jaarlijkse expositie rondom een vrije ontwerpopdracht naar aanleiding van een thema, een catalogus en de website www.nieuwalmeerspeil.nl. In de zomer van 2007 werd de eerste editie geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma op Stadslandgoed De Kemphaan.

De ontwerpers van NAP bieden een nieuwe, originele kijk op de alledaagse omgeving. Meestal zijn het hele simpele aanpassingen, die zorgen voor een totaal andere beleving. Dit geldt voor een stad, voor een woonomgeving, en zelfs voor gebruiksvoorwerpen. Maar bijvoorbeeld ook voor een zakelijke exploitatie of bestemmingsplan. De ontwerpers denken graag buiten de vaste kaders.

Expositie
de expositie is te zien op:
vrijdag 17 september: 19:00 -
zaterdag 18 september: 16:00-21:00
zondag 19 september: 12:00 - 17:00

Programma opening 17 september:
18.00 terrein open
19.00
- introductie door Jort Vlam (voorzitter stg NAP)
- opening door wethouder Cultuur
- aanbieden van 1e exemplaar catalogus aan mw Berdien Steunenberg
19.30 voordracht Justin Samgar "De legende van het Herrezen Land"
19.50 doorlopend afwisselend programma:
- Mythes van Almere: voordrachten van de Almeerse dichter Rezart Paluqi
- "petcha gutcha" presentaties van de verschillende ontwerpers (in sneltreinvaart presenteren over eigen werk, aan de hand van een aantal dia's van ax 20sec)
- filmvertoningen op een glazen kubus

Locatie: de expositie is te bereiken via het Pedersenpad (fiets), Oude waterlandseweg (auto) of halte Kasteel (bus). Kijk op de website www.nieuwalmeerspeil.nl voor het complete programma (optredens van Almeerse dichters, filmvertoningen, broodbakken en ter plekke wordt kasteelbier gebrouwen.

Nieuw Almeers Peil #02 kwam mede tot stand dankzij bijdragen van Gemeente Almere, Stichting Stad & Natuur Almere, Prins Bernhard Cultuurfonds, Reimert Bouw & Infra Almere, Citymall 036 (Unibail-Rodamco).

Souvenirshop Citymall 036
Bij het kasteel - bedoeld als toeristische trekpleister - komt natuurlijk een souvenirshop. Hierin is werk van de verschillende ontwerpers te koop. Vanaf 20 september opent Nieuw Almeers Peil een souvenirshop in het stadshart van Almere: Citymall 036 (Diagonaal 197). Later zal het nog in Natuurcentrum het Eksternest te zien zijn.

Achtergrond
Het jonge Almere kende aanvankelijk geen ontwerpers die hun roots in de stad hadden liggen. Nu Almere een kleine 30 jaar oud is, zien we een nieuwe groep: jonge mensen, geboren of opgegroeid in de stad, die een kunstvakopleiding genoten elders in het land en terugkeren naar Almere om zich daar te vestigen als professioneel ontwerper. Echter, de huidige culturele infrastructuur van Almere geeft nog onvoldoende mogelijkheden tot aansluiting. Een `young professional' met een diploma op zak zal zijn werk vaak buiten de stad zoeken. De stichting Nieuw Almeers Peil (NAP) wil de band versterken tussen Almere en hen die door de stad zijn voortgebracht.

NAP richt zich op de toegepaste beeldende kunsten (grafisch, architectuur, interieur, 3d-design, landschapskunst, fotografie etc) en biedt jonge talentvolle ontwerpers de mogelijkheid zich te presenteren aan de stad. Dat doen we door middel van vrij werk tijdens een thema-expositie, een catalogus met bestaand werk en de website www.nieuwalmeerspeil.nl. Met als doel het vergroten van het netwerk in stad en regio om zo potentiële opdrachtgevers en ontwerpers aan elkaar te koppelen.
Dit idee landde bij de Stichting Stad & Natuur Almere en zo was het mogelijk om in de zomer van 2007 een eerste expositie te openen op stadslandgoed De Kemphaan. Tijdens NAP #1 presenteerden zes jonge ontwerpers hun werk en hun visie op de stad. In 2010 heeft de eerste lichting een vijftal nieuwe talentvolle ontwerpers uitgenodigd. Zij zijn in staat vanuit hun werk op eigen wijze een aspect van Almere aan de orde te stellen. Voor NAP#2 is als thema 'luchtkastelen' gekozen.

Op deze manier willen we een platform bieden voor de generatie die het culturele hart van Almere moet gaan bezielen. De deelnemers van NAP willen een bijdrage leveren aan het groeiproces van Almere en meewerken aan de vorming van de identiteit van de stad. Laten zien dat het nieuwe polderland het land van de onbegrensde mogelijkheden is. Dat in Flevoland de geschiedenis nog geschreven moet worden. De jonge ontwerpers zijn geboren of getogen in Almere en voelen zich zeer verbonden met de stad.