VU medisch centrum

43e april: Gender en gekte

16 september 2010 | Bijeenkomst

In Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie, zijn er elke derde donderdag van de maand 43e april avonden. Het Dolhuys en VU Connected organiseren dan bijzondere activiteiten, in samenwerking met boekhandel Athenaeum en Kunststichting Marietje Cladder. De bijeenkomsten zijn bedoeld om bezoekers door ontmoeting, dialoog en beleving zich ervan bewust te laten worden dat de grens tussen gek en normaal dun is.

Gender en gekte

Vrouwen lijken meer last te hebben van syndromen als borderline, burn-out en depressie, mannen zijn vaker verslaafd aan alcohol of drugs. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd als het gaat om ziektebeelden op de grens van het geestelijke en lichamelijke, zoals de vermoeidheidsziekte ME of de `muisarm' RSI. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Jaarboek voor vrouwengeschiedenis
De 30e editie van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis is dit jaar geheel gewijd aan de complexe relatie tussen gender en gekte en wordt op deze avond aangeboden aan psychiater Ilonka Boomsma. Zij is deskundig op het gebied van seksespecifieke hulpverlening en zal een toelichting geven op de verschillen tussen `mannen- en vrouwengekte'. Historica Gemma Blok, gespecialiseerd in de geschiedenis van de psychiatrie, vertelt meer over gender en waanzin door de eeuwen heen. De muziek wordt verzorgd door Maurice Ploem op cello.

Programma:
18.30: inloop, met muziek van Maurice Ploem
19.30: Presentatie jaarboek met aansluitend discussie over gender en gekte
Datum : 16 september 2010
Tijd : 19:30 tot 23:00
Locatie : Het Dolhuys, Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem Kosten : entree museum
Contactpersoon : Carine Neefjes
Telefoon : (023) 541 0688
Website : www.hetdolhuys.nl
Bijzonderheden : Op deze 43e april is Het Dolhuys geopend tot 21.00 uur. Voor de 43e april betaalt u alleen entree voor het museum. De activiteit is gratis voor leden van de Vereniging VU-Windesheim. In het museumcafé is een maaltijd te verkrijgen (EUR12,50 incl. 1 drankje). Graag vooraf reserveren (en aangeven mét of zonder maaltijd) via de website.