Investeringen in alternatieve energie en zorg meest winstgevend


AMSTERDAM, 20100916 -- Door de crisis is de aandacht voor duurzame ontwikkelingen in de zorg en de energiesector afgezwakt. Maar volgens bedrijfskundige Mark Visser, directeur van investeringsfonds Milk Participaties (www.toegangtotgeld.nl), zullen deze branches in het herstel de grootste groei laten zien. "Die markten zullen de komende jaren met vele honderden miljarden groeien', oordeelt Visser. Een speciale rol in die ontwikkeling is volgens Visser weggelegd voor MKB-bedrijven die op deze groeimarkten hebben ingezet.

Niet alleen neemt het aantal gebruikers van zorg door de toenemende vegrijzing komende dertig jaar toe, ook de financiering van zorg komt onder druk door een verandering in de bevolkingsopbouw. Daarnaast groeien de kosten voor de zorg door toenemde ontwikkelingen in behandelmethoden. Bedrijfskundige Mark Visser, directeur van Milk Participaties, voorziet een stijging in de kosten voor de zorg van bijna 100 miljard tot 180 miljard euro per jaar in de komende drie decennia. "De overheid is niet in staat om dat enorme bedrag op te brengen", schetst Visser. "Als er niets gebeurd kan de kwaliteit van de zorg in het gedrang komen." Visser zie een hoofdrol voor het Midden- en Kleinbedrijf in de ontwikkeling van innovatieve en betaalbare zorg, vooral als die ondernemingen inzetten op efficiëntie en effectiviteit.

Zijn bedrijf Milk Participaties heeft veel ervaring met de financiële begeleiding van MKB-bedrijven in de zorg die betrokken zijn in technische innovaties en de ontwikkeling van kwalitatieve diensten. Voorwaarde voor investering, vindt directeur Visser, dat die zorgondernemers de bestaande specialisten en ziekenhuizen niet uit het oog verliezen. "Voor duurzame implementatie van efficiente zorgtoepassingen dienen ondernemers voortdurend in overleg te blijven met de mensen op de vloer."

Katalysator
Ook de energiesector staat voor grote uitdagingen. Hoewel de brandstofprijzen door de economische crisis tijdelijk gestabiliseerd zijn, verwacht Visser binnen enkele jaren weer een enorme stijging van de prijzen. "De vraag naar brandstoffen van opkomende markten blijft maar stijgen. Ondertussen neemt de wereldwijde reserve aan fossiele brandstoffen jaarlijks verder af." Volgens Visser is een overstap naar alternatieve energiebronnen onontkoombaar. De druk op de prijzen voor fossiele branstoffen noemt hij een katalysator voor duurzame MKB-bedrijven in de energiesector.

Milk Participaties investeert al in een aantal innovatieve ondernemingen op het gebied van zon-, water- en windenergie. "De voorlopers van nu, zijn potentieel de hoofdrolspelers in de energiemarkt inde toekomst", oordeelt Visser. Door uitgebreide ervaring in de sector is Milk Participaties in staat bedrijven te selecteren die op een efficiënte manier in staat zijn om in te springen op innovaties en uitdagingen van de markt. Zusterbedrijf Milk Strategie & Finance heeft veel ervaring in de strategische en financiële begeleiding van groeibedrijven die als gevolg van de crisis in het nauw gekomen zijn, maar voor de toekomst groot potentieel hebben.

MILK PARTICIPATIES
Het Amsterdamse bedrijf Milk Participaties investeert in duurzame ondernemingen in het MKB. De zusteronderneming Milk Strategy & Finance ondersteunt die bedrijven met strategisch en financieel advies. Milk Strategy & Finance maakt gebruik van speciaal ontwikkelde software om financiële en strategische ratio's te kunnen monitoren en snel en effectief herstructureringen door te kunnen voeren. In de begeleiding van MKB-bedrijven maakt Milk Strategie & Finance bovendien gebruik van een honderdtal topondernemers. Een groot aantal van die ondernemers investeert ook zelf in Milk Participaties. Zo bieden de bedrijven niet alleen financiële input maar ook duurzame begeleiding en controle op de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt. Bij een looptijd van 7 jaar kan het rendement op een investering vanaf 15.000 euro in Milk Participaties oplopen tot 25 procent. Door een spreiding van de investering over verschillende bedrijven blijft het risico minimaal

Milk Participaties