Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
11 mei 2010

Vijf West-Vlaamse laureaten bekendgemaakt
Wie wordt ambassadeur van 'Vlaanderen Lekker Land'?

Met de bekendmaking van vijf West-Vlaanderen laureaten is het startschot gegeven van de campagne 'Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land'. Eén van de vijf West-Vlaamse kandidaten (Damme, Ieper, Oostende, Poperinge, Roeselare) zal op 16 september de titel krijgen van 'Ambassadeur'. Ook de andere Vlaamse provincies verkiezen een ambassadeur. Vanaf 20 mei kan gestemd worden op de kandidaten via www.vlaanderenlekkerland.be. De vijf West-Vlaamse laureaten presenteren alvast originele acties.

Om het culinair erfgoed en de authentieke troeven in de kijker te plaatsen, gaat Vlaanderen Lekker Land op zoek naar haar ambassadeurs. Steeds meer steden en gemeenten maken terecht promotie voor hun culinaire streekeigenheid. De meest originele initiatieven krijgt later dit jaar de titel 'Ambassadeur'.

Het initiatief 'Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land' wordt georganiseerd door de vzw Tafelen in Vlaanderen en de partners (de Provinciale Toeristische Organisaties en de federatie Horeca Vlaanderen). De campagne wordt mee ondersteund door de minister van Toerisme Geert Bourgeois, Toerisme Vlaanderen, VLAM-streekproduct.be en ASG (Academie Streekgebonden Gastronomie).

In de vijf Vlaamse provincies werden in totaal 41 kandidaturen ingestuurd. Niet minder dan 11 kandidaturen komen uit West-Vlaanderen: Alveringem, Damme, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Oostende, Poperinge, Roeselare, Vleteren en de West-Vlaamse Scheldestreek.

Per provincie werd een jury samengesteld. Elke provincie werkte met dezelfde beoordelingscriteria om uiteindelijk de vijf provinciale laureaten te kiezen. De jury voor West-Vlaanderen bestond uit de volgende leden: Stefaan Gheysen (afgevaardigd bestuurder Westtoer), Cindy Verbrugge (kabinet van minister Bourgeois), Jean-Pierre Gallez (voorzitter Fed Horeca West-Vlaanderen), Denise Mersseman (Academie van de Streekgebonden Gastronomie) en Frank Vansteeland (Provinciaal coördinator Tafelen in Vlaanderen).

Stemmen op www.vlaanderenlekkerland.be
Iedereen kan stemmen via www.vlaanderenlekkerland.be. Alle 25 Vlaamse laureaten zullen vanaf 20 mei campagne voeren om de eretitel van 'Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land' te behalen. Banners op websites, sociale media, radio en televisie, de geschreven pers, horeca, het bedrijfsleven, de toeristische sector, verenigingen: iedereen zal kunnen gebruik maken van een groot netwerk om campagne te voeren. Ook Vlaanderen Lekker Land zal de 25 laureaten ondersteunen in communicatie.
Begin september zal de nationale jury een oordeel vellen. Uiteindelijk komt er één ambassadeur per provincie. De bekendmaking gebeurt tijdens een nationale persconferentie op 16 september a.s. De vijf West-vlaamse laureaten

DAMME
Het project: 'Uilenspiegel & Lamme Goedzak@Damme'.

De stad combineert een culinaire ontdekkingstocht met erfgoed-, natuur-, muziek & literatuur. Damme inspireert zich op de legende van Tijl Uilenspiegel van Charles De Coster. Een voorbeeld: restaurants zullen 16de eeuwse gerechten omtoveren tot eigentijdse streekmenu's. Verwijzend naar 'Damme Boekendorp' zullen menukaarten gedrukt worden op handgeschept papier met daarop de "beschryvinghe" van het gerecht. Alvast een smaakmaker: 'een rozenkrans van ortolanen, met sneppen als paters en een vetten kapoen als credo'.

IEPER
Het project: 'Te gast bij de Ieperse Frisse Katers'.

'Het Broederschap van de Frisse Kater' wil de culinaire rijkdom van de streek en de toeristische troeven van de stad met elkaar verbinden. Vooreerst worden mensen gestimuleerd om Ieperse streekgerechten te proeven. Wie in de Ieperse restaurants een streekgerecht proeft, krijgt een bonboekje met info over Ieperse streekgerechten, kortingen en gratis tickets voor musea in Ieper. Ook het gratis wandelboekje 'Rondom Ieper' en de deelname aan een zondagse themawandeling maken deel uit van het aanbod. Typisch Ieperse gerechten zijn bijvoorbeeld: de Kadé, Ieperse beschuit, Kattenklauw, Cockerulle cake, Terrine van Hondshaai, Iepers tapjesvleesch,...

OOSTENDE
Het project: 'Met Ensor aan Tafel'

In het kader van 150 jaar Ensor organiseren Toerisme Oostende en Horeca Middenkust 'Met Ensor aan tafel, eten in Oostende is een zonde waard'. Wie het 'Met Ensor aan tafel'-menu bestelt, krijgt een artistieke servet met een afbeelding van een Ensorwerk mee naar huis. Op een servetring staat de handtekening van Ensor. Ook 'De Baden van Oostende', een bekend werk van Ensor, komt aan bod in een reeks van artistieke servetten. Het menu bestaat uit een streekgebonden gerecht en seizoensgebonden producten. Er komt een speciaal verblijfsarrangement en toeristen kunnen tevens deelnemen aan de digitale Ensorwandeling in de Stad aan Zee.

POPERINGE
Het project: 'Hoofdstad van het goede leven'.

Poperinge profileert zich als de hoofdstad van het goede leven. Hop en bier spelen een belangrijke rol in het verhaal over de culinaire schatten. Restaurants presenteren typische streekgerechten. Het hele jaar door organiseert Poperinge evenementen met gastronomische invalshoek. Deze zomer promoot de stad het oude gerecht hennepot (met kip, konijn en kalf, de 3 K's). Poperinge combineert ook het actieve leven met goede adressen: origineel zijn de volkssportroute of de fietstocht 'Fietsen langs hop en bier'. Cultuurliefhebbers bezoeken het Hopmuseum. Voor een weekendje weg organsieren logiesaanbieders speciale arrangementen. Dit najaar wordt de nieuwe brochure 'Poperinge brengt leven in de brouwerij' gepresenteerd: met logiesformules in het teken van 'bier' en streekmenu's op basis van bier in tal van restaurants.

ROESELARE
Het project: 'Roeselare Proeft'.

Deze zomer en dit najaar combineert Roeselare fietsen met een lekkere tafel. De route 'Erfgoed per fiets & met smaak' toont onder andere cichoreiasten, brouwerijen en windmolens. Om te proeven presenteren enkele sites de streekgebonden specialiteiten. Tijdens 'De lekkerste wandeling' organiseert de gids een culinaire ontdekkingstocht. Elixir de Roulers en Rodenbachtaart behoren tot de schatten van Roeselare. Na de wandeling wordt een 'menu terroir' geserveerd. Met 'Smakelijke plekjes in Roeselare' presenteren ruim 20 restaurants dit najaar een streekmenu uit de kindertijd van bekende Roeselarenaars o.a. Jempi Monseré, Albrecht Rodenbach, Fredje Deburggraeve,... De menu's worden gebundeld in een glossy brochure 'Smakelijke Plekjes'.

Vanaf 20 mei kan gestemd worden op www.vlaanderenlekkerland.be




Ingezonden persbericht