Ingezonden persbericht


Persbericht - Utrecht, 30 augustus 2010

92 deelnemers en nieuw Jurylid Internationale
Selectieronden Internationaal Franz Liszt Pianoconcours

Een recordaantal van ruim 92 pianisten uit 29 landen, waaronder vijf uit Nederland en drie uit België, hebben zich aangemeld voor het 9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Nu komt voor hen de eerste horde, de Internationale Selectieronden. Het Liszt Concours houdt deze van 11 t/m 23 september 2010 in achtereenvolgens Shanghai, Moskou, Utrecht en New York. Tijdens deze Selectieronden bepaalt de jury welke vierentwintig pianisten doorgaan naar de Kwartfinales in Utrecht.

Op 16, 17, 19 en 20 september vinden de Selectieronden in Utrecht plaats. Daar worden 49 deelnemers verwacht, die in per persoon 20 minuten de tijd hebben om de Internationale Selectiejury te overtuigen. Deze Jury bestaat uit Choong-Mo Kang (Zuid-Korea), Michael Lewin (VS), Igor Roma (Italië), Rian de Waal (Nederland) en Quinten Peelen (niet-stemmende voorzitter, Nederland). Michael Lewin, Derde Prijswinnaar van het eerste Liszt Concours in 1986, vervangt Jacques Rouvier, die zich wegens gezondheidsproblemen moest terugtrekken als Jurylid.

9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours
Internationale Selectieronden

Utrecht - Vredenburg Leeuwenbergh (Servaasbolwerk 1a) 16, 17, 19 en 20 september 2010
Kaarten via 030-2314544 of www.vredenburg.nl

Liszt Concours
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt elke drie jaar in Utrecht gehouden. Dit evenement is een van de bekendste en meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld en staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici. Het Concours is geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt. Deze exclusieve aanpak, de uitgebreide carrièrebegeleiding én de vele internationale concertengagementen voor de Prijswinnaars geven het Liszt Concours een geheel eigen karakter. Naast het prijzengeld van meer dan E 50.000 wacht elke prijswinnaar een uitgebreid Career Development Programme, met onder meer een tournee door binnen- en buitenland en een internationale cd-release. Daarnaast zal het Liszt Concours de laureaten vertegenwoordigen als concertmanager gedurende een periode van drie jaar. Jubileumjaar
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours bestaat in 2011 vijfentwintig jaar. Daarnaast is het in dat jaar ook nog eens tweehonderd jaar geleden dat de componist en klavierleeuw Franz Liszt werd geboren. De komende editie van het Liszt Concours wordt dan ook een speciale. Voorafgaand organiseert het Liszt Concours een Jubileumserie, waarin de vier winnaars van de eerste editie (1986) laten zien hoe zij tegenwoordig met de muziek, de piano en Franz Liszt bezig zijn. Daarnaast organiseert het Liszt Concours samen met de Universiteit Utrecht en de Franz Liszt Kring van 1 t/m 3 april 2011 een internationaal wetenschappelijk congres over de pianist, de componist en de persoon Franz Liszt. Tenslotte zullen alle negen Eerste Prijswinnaars van het Liszt Concours optreden tijdens een speciaal Liszt Concours Lustrumconcert op zaterdag 22 oktober 2011 in Vredenburg Leidsche Rijn.