Ingezonden persbericht


Voorafgaand aan Happen met de Bouwers

Gemeente Niedorp en Wooncompagnie dragen

een 'steentje bij' aan project Hoefje

Wethouder Enno Bijlstra van de gemeente Niedorp en directeur John Hendriks van Wooncompagnie dragen op donderdag 16 september 2010, fysiek én spreekwoordelijk, hun steentje bij aan project Hoefje in Nieuwe Niedorp. De heren worden uitgenodigd de vakbekwaamheid van de metselaars te evenaren door een steen te metselen bij het project, een moderne variant van de eerste steenlegging. Dit wordt gevolgd door Happen met de Bouwers, waarbij de mákers van het project worden bedankt voor hun inzet en in het zonnetje worden gezet. Voor het Happen met de Bouwers (vroeger het pannenbier of het hoogste punt) worden alle betrokkenen bij het project uitgenodigd.

Tijdens het Happen met de Bouwers komen alle personen die bij het project zijn betrokken, van initiatiefnemers, adviseurs, vergunningverleners, architect tot de uiteindelijke bouwers, met elkaar in contact. De aanwezigen genieten samen van een warme lunch, aangeboden door Bouwcompagnie, mede namens Wooncompagnie. Vervolgens bekijken zij de resultaten.

Twaalf starterswoningen
Aan Hoefje 16 in Nieuwe Niedorp worden, op de plaats waar voorheen een bedrijfspand stond, twaalf starterswoningen gerealiseerd: elf huurwoningen en een huurappartement. De woningen zijn bedoeld voor starters in de meest ruime zin van het woord. De bouw van de woningen verloopt geheel volgens schema. Naar verwachting worden de werkzaamheden rond de komende jaarwisseling afgerond. Aannemingsbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar verricht de bouwwerkzaamheden, Arons en Gelauff Architecten uit Amsterdam tekent voor het ontwerp.

Kappen hebben een krachtige uitstraling
En dat ontwerp mag bijzonder worden genoemd. 'Er wordt gebouwd in twee stroken,' vertelt architect Arnoud Gelauff. 'We zijn bij het ontwerpen uitgegaan van de oude rooilijnen en structuur van het oorspronkelijk bedrijfspand. We hebben gezocht naar kappen met een krachtige uitstraling en lieten ons inspireren door de woningen die de vorm hebben van een omgekeerd Vikingschip. Om de kappen optimaal tot hun recht te laten komen, hebben we de schoorstenen en dakkapellen weggelaten.' Dit leidde tot een unieke nokconstructie. Gelauff: 'Via dakramen hebben we een lichtstraat gecreëerd, die het natuurlijke licht optimaal benut en zorgt voor veel licht mídden in de woning. De trap wordt daar precies onder geplaatst, wat een bijzonder en ruimtelijk effect geeft.'

'Het project krijgt precies de uitstraling die we voor ogen hebben' Architect Arnoud Gelauff is zeer tevreden over het resultaat: 'We volgen de bouw op de voet. Het project krijgt precies de uitstraling die wij voor ogen hebben.'