Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Herdenking en opening fototentoonstelling verdwenen mannen in Wit-Rusland

-----
Wethouder Staf Depla opent foto-expositie "Verdwenen, maar niet vergeten"

Op 16 september 2010 om 15:30 opent wethouder Staf Depla van de gemeente Eindhoven in de Catharinakerk in Eindhoven een foto-expositie over verdwijningen van burgers in Wit-Rusland.

De verdwijningen vonden plaats in de periode 1999-2000 en nog steeds wordt er in Minsk en daarbuiten aandacht voor gevraagd. Vanwege het belang van de media zijn er vanaf het begin van de acties foto's gemaakt.

In de Catharinakerk in Eindhoven worden 34 van deze foto's getoond. De tentoonstelling is ook te zien van 17 september tot 30 september 2010. Bij de opening zal tevens het woord gevoerd worden door Valeriya Krasovskaya (dochter van Anatoly Krasovsky, een van de verdwenen mannen) en Leo Mesman (FNV Mondiaal).

Eindhoven heeft een stedenband met Minsk (de hoofdstad van Wit-Rusland). Op 16 september 2008 zijn in Eindhoven aan de Paradijslaan vier bomen geplant ter herdenking van de verdwenen mannen. Voorafgaand aan de opening van de foto-expositie vindt om 14:30 uur bij de bomen een korte herdenking plaats. Valeriya Krasovskaya zal daar kort spreken. Leo Mesman zal enkele gedichten voordragen, waaronder het gedicht "vier bomen" dat op het monument staat. Ook wordt stilgestaan bij het overlijden van Oleg Bebenin, de hoofdredacteur van Charter97.org. Hij is op 3 september 2010 onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in zijn datsja even buiten Minsk.

De organisatie is handen van het samenwerkingsverband vierbomen.nl. Hierin werken Amnesty International, FNV, Solid, We Remember en Mission-to-Minsk samen.