Ingezonden persbericht


NEDERLAND HELPT MET 'DOENERS!' IN BOLIVIA
Nederland Helpt, donderdag 16 september om 17.05 uur op Nederland 2

Morgen in Nederland Helpt het tweede deel van de zesdelige portrettenserie 'Doeners!'. In deze aflevering het bijzondere portret van Sabine Celie, een arts op missie in Bolivia. Samen met haar man, die ook arts is, had Sabine een goedlopende praktijk in België. Niets stond een mooie carrière in de weg. Toch gaf het haar geen voldoening. In Bolivia ontmoet zij een vrouw die al 25 jaar in Bolivia heeft gewerkt en op zoek is naar een opvolger. Sabine en haar man Rik laten alles in België achter en vertrekken in 1990 naar het verre en vooral onbekende Bolivia. Kijk voor meer informatie op www.eo.nl/nederlandhelpt.

Op de meest afgelegen plaatsen in Bolivia zijn Sabine en Rik arts, verloskundige, chirurg en tandarts tegelijk. De nood in het binnenland is groot. Met een grote jeep en koffers vol medicijnen trekken ze het oerwoud in. "Mensen voelden aan onze huid en ons blonde haar, ze hadden nog nooit blanken gezien." Het gezin Celie, dat inmiddels twee kinderen telt, brengt grote offers. Zo gaan de kinderen als ze 12 jaar zijn duizenden kilometers van huis op kostschool. Sabine mist ze vreselijk, maar ervaart dat God voor hen zorgt, zodat zij verder kan met haar medische werk onder de inheemse bevolking. Bijzonder is de ontmoeting met een onderwijzeres in de binnenlanden. Sabine: "Ze had een doodziek kind en was ten einde raad. Ze vertelde ons dat ze een droom had gehad van een boot met artsen, het kind genas volledig." Waar ze ook heen gaat, Sabine neemt altijd haar eerste, oude stethoscoop mee. Sabine: "Ik neem hem overal mee naartoe, als symbool dat ik oplettend moet zijn om in de nood van de mensen te blijven voorzien."

Doeners!
Carla van Weelie interviewt in deze zesdelige serie excentrieke Nederlanders. Geïnspireerd door hun geloof laten ze huis en haard in Nederland achter om aan de andere kant van de wereld de helpende hand te bieden op plaatsen waar hulp het hardst nodig is. Waarom doen ze wat ze doen? Welke rol speelt hun geloof? Wat was het absolute dieptepunt van hun leven? En waarom gaan ze toch door? Een antwoord op deze vragen in portretten van bijzondere mensen.

Het uitgebreide en bijzondere portret van Sabine Celie is te zien in Nederland Helpt op donderdag 16 september om 17.05 uur op Nederland 2. Presentatie: Carla van Weelie. Voor meer informatie over Doctors on Mission, zie www.doctorsonmission.be.
---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht