Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

NS WIL MEER MEISJES IN BÈTA EN TECHNIEK

De NS gaat zich inzetten om meer havo/vwo-leerlingen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding. Daarvoor zal de NS een convenant tekenen met Jet-Net, een samenwerkingsverband van bedrijven - zoals Shell, Philips, Corus - en scholen. Deze bedrijven en scholen spannen zich gezamenlijk in om leerlingen een beter en reëler beeld te geven van bètatechnische opleidingen en beroepen. De afgelopen jaren zijn door gerichte inspanningen meer meisjes een bètatechnisch profiel gaan kiezen, maar er is nog veel winst te halen. Nog steeds kiezen meisjes met bètatalent minder vaak dan jongens voor een toekomst in bètawetenschappen of techniek. Mede door de inzet van (vrouwelijke) rolmodellen blijkt hierin verandering te komen. Het convenant tussen NS en Jet-Net zal worden getekend tijdens de bijeenkomst 'Rolmodel, dank je wel!', op donderdag 16 september 2010 in Utrecht. Organisator is VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Merel van Vroonhoven, directeur NS, zal Awards uitreiken aan het beste (nieuwe) rolmodel van het jaar 2010 en aan het bedrijf dat zich in 2010 het meest actief heeft ingezet voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Rolmodel, dank je wel! wordt georganiseerd om die honderden vrouwelijke bètatechnische professionals en studenten, die zich als rolmodel inzetten bij de voorlichting aan meisjes, te bedanken.

In de online rolmodellendatabase Spiegelbeeld van VHTO staan inmiddels meer dan 1500 vrouwelijke professionals en studenten. VHTO organiseert met hen speeddates en gastlessen op scholen om meisjes kennis te laten maken met bètatechnische opleidingen en beroepen. En het werkt. Op scholen waar rolmodellen actief zijn is het aantal meisjes dat kiest voor een bètatechnisch profiel met 93% gestegen ten opzichte van 2000-2001. Ook steeg bij meisjes de belangstelling voor bètatechnische studies in het hoger onderwijs met 54 procent in diezelfde periode. Het gaat dus de goede kant op, maar het kan nog beter.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig Nederlandse meisjes voor een technische of bètawetenschappelijke opleiding, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Onzekerheid over hun competenties in de exacte vakken, een onjuist en stereotiep beeld van bèta/techniek en het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen zijn hier debet aan. Vrouwelijke professionals op die gebieden zijn nog in de minderheid en zijn daardoor vaak onvoldoende zichtbaar. Daardoor sluiten meisjes een breed scala aan opleidingen en beroepen uit zonder deze echt te kennen.

Noot voor de redactie,