Gemeente Rotterdam

15 september 2010

Burgemeester Aboutaleb bezoekt Noordrijn-Westfalen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt op 16 en 17 september een werkbezoek aan Noordrijn-Westfalen. Donderdag staat in teken van het thema van economie en stadsontwikkeling met o.a. een bezoek aan de binnenhaven van Keulen. Vrijdag bezoekt de burgemeester de haven van Duisburg en een aantal Rotterdamse culturele projecten binnen het Ruhr 2010 programma.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland en staat bekend om het industriële en stedelijke Ruhrgebied. Nederland is voor Noordrijn-Westfalen (NRW) zowel qua import als export de belangrijkste handelspartner. Vijf van de tien meest aantrekkelijke steden voor Nederlandse investeerders bevinden zich in NRW. Naast de hoofdstad Düsseldorf zijn dat Keulen, Essen, Duisburg en Neuss.

Keulen en Düsseldorf

Donderdag 16 september bezoekt de burgemeester Keulen en Düsseldorf. De stedenband tussen Keulen en Rotterdam bestaat 52 jaar. Sinds 2005 werken beide steden intensief samen op het gebied van duurzame stadsontwikkeling en veiligheid, integratie en sociaal beleid, economische ontwikkeling en arbeidsmarkt, cultuur, onderwijs en wetenschap.

Keulen beschikt over de op één na grootste binnenhaven van Duitsland en is voor Rotterdam een belangrijke haven aan de Rijn. Burgemeester Aboutaleb bezoekt stedebouwprojecten in de Rheinauhafen en de HGK (Port and Rail Cargo Company Cologne). 's Avonds spreekt hij tijdens een bijeenkomst van de Rotterdam Port Promotion Council in Düsseldorf voor onder meer Duitse verladers en logistieke dienstverleners.

Duisburg

Duisburg en Rotterdam zijn als havensteden vergelijkbaar en hebben sinds 1950 een band. Vanuit Duisburg worden veel goederen uit Rotterdam verder binnen Europa gedistribueerd en komt veel lading samen die via Rijnmondhavens wordt verscheept. Vrijdagochtend bezoekt de burgemeester Duisport, de haven van Duisburg, waar ook ECT een eigen terminal heeft. Duisport heeft in de eerste helft van 2010 zijn containeroverslag sterk zien groeien naar 1,1 miljoen teu, een groei van 29% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

's Middags bezoekt burgemeester Aboutaleb Rotterdamse kunstinstellingen die deel uitmaken van het officiële Ruhr 2010 programma (Ruhrgebied is 'culturele hoofdstad van Europa' 2010). Zo spreekt hij o.a. met het Rotterdamse kunstenaarscollectief Het Wilde Weten dat verlaten industriegebied nieuw leven in wil blazen en met kunstenaars van Kosmopolis Rotterdam zoals fotograaf Otto Snoek.