Mars, USDA-ARS en IBM onthullen drie jaar eerder dan gepland de voorlopige genoomsequentie van cacao 16/09/2010 02:27

PR Newswire

MCLEAN, Virginia, September 16, 2010 /PRNewswire/ --

- Baanbrekende onderzoeksbevindingen zullen openbaar gemaakt worden voor het publiek goed


- Resultaten zullen wereldwijd 6,5 miljoen boeren helpen en het globale cacao-aanbod in stand houden

Vandaag hebben Mars, Incorporated, het U.S. Department of
Agriculture-Agricultural Research Service (USDA-ARS) en IBM de voorlopige bevindingen bekend gemaakt over hun baanbrekende genoomsequentie van cacao en ze beschikbaar gemaakt in het publieke domein. Dit is het resultaat van een gezamenlijk onderzoek om het groeiproces van cacao te verbeteren en vertegenwoordigt een succesvol privaat/publiek partnerschap voor het voordeel van de cacaoboeren wereldwijd en voor een meer duurzaam globaal cacao-aanbod.

De voorlopige sequentie van het cacaogenoom is een veelbelovende eerste stap in de verbetering van de mogelijkheid van de boeren om robuustere bomen te planten die meer opbrengen en bestand zijn tegen droogte en ziektes. De resultaten van het onderzoek zullen publiek gemaakt worden met een permanente toegang tot de Cacao Genome Database (http://www.cacaogenomedb.org) om te verzekeren dat de gegevens beschikbaar blijven zonder patent, alsook om wetenschappers in staat te stellen om de bevindingen onmiddellijk te beginnen toepassen op teeltpogingen.

Het levensonderhoud van naar schatting 6,5 miljoen boeren - de meest onder hen komen uit kleine familiebeheerde boerderijen - en de gehele nationale economieën van hun landen zijn afhankelijk van dit gewas. Het cacaogewas is echter altijd al geplaagd door serieuze globale verliezen door plagen en ziektes en tot op vandaag is er zeer weinig geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar de verbetering van de cacaoboom.

"Als globale leider in de cacaowetenschap begrijpen we het belang van niet enkel te investeren in dit onderzoek, maar het ook openbaar beschikbaar te maken zodat iedereen er voordeel kan uit halen," vertelt Howard-Yana Shapiro, Ph.D., Globaal Hoofd van Plantwetenschappen en -onderzoek bij Mars, Incorporated. "Als privébedrijf bevindt Mars zich in een unieke positie om fundamentele wetenschap te sturen en te financieren die haar focus en visie op lange termijn ondersteunt. Alhoewel het de nettowinst op korte termijn misschien niet zal baten, zal het toch op lange termijn wederzijds voordelige resultaten opleveren voor het bedrijf, de cacaoboeren en de gewasproductie in sleutelregio's wereldwijd."

Decennialang onderzoek door Mars heeft geleid tot gigantische vernieuwingen op het vlak van duurzame cacaoteelttechnologie. Het laatste partnerschap van het bedrijf - het samenbrengen van de cacao-expertise van Mars, de uitvoerige ervaring van USDA-ARS in andere belangrijke gewassen en de technologie van IBM - is een voorbeeld van de rol die bedrijven kunnen spelen bij het aanpakken van uitdagende globale problemen.

De resultaten van dit unieke samenwerkingsproject - die drie jaar voor het geplande tijdstip verkregen werden dankzij het wetenschappelijke leiderschap van Mars, de vooruitgang in de genoomtechnologie en de voortdurende real-time samenwerking met sleutelpartners - markeren een veelbetekende wetenschappelijke mijlpaal die nu al miljoenen boeren begint te bevoordelen, vooral in West-Afrika waar meer dan 70 procent van het globale aantal cacaogewassen wordt geproduceerd. Door het openbaar maken van de resultaten zullen wetenschappers toegang hebben tot uiterst belangrijke bevindingen om zo de plantwetenschap te verbeteren, terwijl plantentelers en boeren over de hele wereld in staat zullen zijn om cacaobomen te ontwikkelen die duurzamer zijn en zich beter kunnen verweren tegen milieu-omstandigheden die elk jaar voor USD 700 tot USD 800 miljoen aan schade toebrengen aan de boeren hun gewassen.

"De sequentie-analyse van genomen helpt de eliminatie van veel van het gokwerk van de traditionele gewasteelt," vertelt Shapiro van Mars. "Cacao is wat sommige onderzoekers beschrijven als een 'weesgewas' omdat er maar weinig agrarisch onderzoek naar is uitgevoerd in vergelijking met maïs, graan en rijst. Deze inspanning, die zal leiden tot een snelle en accurate traditionele teelt, past het beste wat de wetenschap te bieden heeft toe wat betreft het nemen van een onderbediend gewas en een onderbediende bevolking waardoor beiden de kans krijgen om te bloeien."

"De samenwerking met Mars en de USDA-ARS optimaliseert meer dan een decennium van IBM Research haar ervaring in computationele biologie, alsook de kracht van de supercomputer Blue Gene," vertelt Ajay Royyuru, senior manager bij het IBM Computational Biology Center. "Door het verzamelen van de sequentiefragmenten in de complete genoomsequentie en de ontwikkeling van een gedetailleerde genetische map, kunnen we de potentiële opbrengst en inkomsten van de cacaoboeren helpen optimaliseren en toekomstig onderzoek naar de cacaoboom versnellen."

Mars was hoofdfinancier van het project en investeerde miljoenen in het onderzoek. Andere partners naast het USDA-ARS Subtropical Horticulture Research Station in Miami, en het Jamie Whitten Research Center in Stoneville, Miss., en IBM omvatten: Clemson University Genomics Institute (http://www.cacaogenomedb.org/node/35); Public Intellectual Property Resource for Agriculture van de University of California-Davis; National Center for Genome Resources (http://www.cacaogenomedb.org/node/30); Center for Genomics and Bioinformatics van de Indiana University
(http://www.cacaogenomedb.org/node/30); HudsonAlpha Institute for Biotechnology; en Washington State University. In de toekomst zal de samenwerking het cacaogenoom blijven analyseren en kentekenen als voorbereiding voor indiening voor door vakgenoten beoordeelde publicaties.

"Het talent en de toewijding samengebracht via dit partnerschap is ongeëvenaard," besluit Shapiro. "Ons werk is echter nog niet af - we hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om ons onderzoek verder te zetten en op ons pad van ontdekking nieuwe informatie te delen met het publiek."

Meer informatie kunt u vinden op http://www.Mars.com,
http://www.cocoasustainability.com of http://www.cacaogenomedb.org.

Over Mars, Incorporated
Mars, Incorporated is een privaat familiebedrijf dat werd opgericht in 1911 en het heeft meer dan 65.000 werknemers in dienst op meer dan 230 locaties, waaronder 135 fabrieken, in 68 landen wereldwijd. Mars, Incorporated heeft haar hoofdkwartier in McLean, Virginia en is een van 's werelds grootste voedingsbedrijven. Het genereert jaarlijks wereldwijde opbrengsten van meer dan USD 28 miljard en het is werkzaam in zes zakensegmenten: Chocolade, Huisdierverzorging, Wrigley Kauwgom en Zoetwaren, Voeding, Drank en Symbioscience. Deze segmenten produceren enkele van 's werelds bekendste merken: Chocolade - M?'S(R), SNICKERS(R), DOVE(R), GALAXY(R), MARS(R), MILKY WAY(R) en TWIX(R); Huisdierverzorging - PEDIGREE(R), WHISKAS(R), SHEBA(R), CESAR(R) en ROYAL CANIN(R); Wrigley - ORBIT(R), EXTRA(R), STARBURST(R), DOUBLEMINT(R) en SKITTLES(R); Voeding - UNCLE BEN'S(R), DOLMIO(R), EBLY(R), MASTERFOODS(R) en SEEDS OF CHANGE(R); Drank - KLIX(R) en FLAVIA(R); Symbioscience - WISDOM PANEL(TM), SERAMIS(R), CIRKUHEALTH(TM) en COCOAPRO(R). Meer informatie vindt u op www.mars.com

Contact:

Marlene M. Machut
Mars, Incorporated

+1-973-691-3536 or +1-908-433-6605
marlene.machut@effem.com

Megan DiSciullo
Edelman, voor Mars

+1-646-642-7780
Megan.disciullo@edelman.com

Dennis O'Brien
Mediarelaties
USDA-ARS

+1-301-504-1624
dennis.obrien@ars.usda.gov

David Kuhn
Moleculair Bioloog
USDA-ARS Subtropical
Horticulture Research Station

+1-786-573-7087
david.kuhn@ars.usda.gov

Ray Schnell
Geneticus
USDA-ARS Subtropical
Horticulture Research Station

+1-786-573-7074
ray.schnell@ars.usda.gov

Michael Loughran
IBM Mediarelaties

+1-914-945-1613
mloughra@us.ibm.com
Marlene M. Machut van Mars, Incorporated, +1-973-691-3536, +1-908-433-6605, marlene.machut@effem.com; of Megan DiSciullo van Edelman, +1-646-642-7780, Megan.disciullo@edelman.com, voor Mars; of Dennis O'Brien, Mediarelaties van USDA-ARS, +1-301-504-1624, dennis.obrien@ars.usda.gov, of David Kuhn, Moleculair Bioloog van USDA-ARS Subtropical Horticulture Research Station, +1-786-573-7087 , david.kuhn@ars.usda.gov , of Ray Schnell, Geneticus van USDA-ARS Subtropical Horticulture Research Station, +1-786-573-7074, ray.schnell@ars.usda.gov; of Michael Loughran van IBM Mediarelaties , +1-914-945-1613, mloughra@us.ibm.com; OPMERKING VOOR EDITORS: Foto's in hoge resolutie van onze woordvoerders en van cacaobomen zijn op verzoek verkrijgbaar.






-