Raad van State


Persagenda

Persagenda
donderdag 16 september 2010

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het Uitwerkingsplan 'Harnaschpolder Weteringzone' van de gemeente Midden-Delfland. Het gebied waarvoor het plan moet gelden, is gedeeltelijk hetzelfde gebied waarvoor het rijksinpassingsplan geldt voor een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Zoetermeer. Over dit rijksinpassingsplan loopt ook een juridische procedure bij de Raad van State. Op 9, 10 en 11 augustus is deze zaak op zitting geweest en over een paar maanden zal in dat geschil uitspraak worden gedaan. Tennet en de minister van Economische Zaken hebben beroep aangetekend tegen de goedkeuring door het provinciebestuur van het uitwerkingsplan. Volgens Tennet had het provinciebestuur moeten constateren dat het uitwerkingsplan van de gemeente in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. De minister van Economische Zaken is van mening dat het provinciebestuur bij de uitwerking van het plan helemaal geen rekening heeft gehouden met het rijksbeleid over de nieuwe hoogspanningsverbinding. De provincie heeft in reactie op deze beroepen laten weten dat het uitwerkingsplan door de gemeente is vastgesteld vóórdat de minister het rijksinpassingsplan heeft vastgesteld. Het rijksinpassingsplan zal voor het desbetreffende gebied in de plaats komen van het uitwerkingsplan, aldus de provincie. (zaaknummer 200908691/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heiloo om een bouwvergunning te verlenen voor het veranderen van een winkelgebouw aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Het bouwplan voorziet in een verbouwing van de begane grond van een winkelgebouw met het oog op het gebruik als Aldi-supermarkt. De voorgevel van het gebouw moest daarvoor veranderen, de entreedeuren naar links worden verplaatst en er moest aan de voorkant een toegang tot de bevoorradingsruimte komen. Het bouwplan heeft betrekking op drie naast elkaar gelegen panden. Een van de panden is vele jaren geleden in gebruik geweest als Albert Heijn-supermarkt. Daarna zat er een B. en W.-supermarkt in de panden en in de periode 2000-2007 bood het winkelgebouw onderdak aan het Porseleinhuis. Sinds drie jaar staan de panden leeg. Aldi wil het winkelgebouw volledig invullen met verkoopruimten en een magazijn voor de supermarkt. Het gemeentebestuur wil geen medewerking verlenen aan het plan van Aldi, omdat het inmiddels van mening is dat een supermarkt op die locatie vanuit planologisch en stedenbouwkundig oogpunt niet gewenst is. Volgens het gemeentebestuur zal de Aldi-vestiging een extra en onevenredige toename van de belasting voor de omgeving tot gevolg hebben. De rechtbank in Alkmaar heeft in december 2009 een eerder beroep van Aldi tegen de weigering van het gemeentebestuur ongegrond verklaard. Aldi komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001523/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend voor een multifunctionele accommodatie en 16 huurappartementen aan het Wilsonplein. Een inwoner van de gemeente is tegen deze bouwvergunning. De rechtbank in Den Haag heeft in juni 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak verzoekt de man de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006998/2)
11.30 uur

Zitting over de exploitatievergunning die de burgemeester van Amsterdam heeft verleend voor een terras op het middengedeelte van de Lindengracht. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens. De rechtbank in Amsterdam heeft echter in juni 2010 een eerder beroep van de omwonenden tegen de exploitatievergunning ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak zijn ze in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak verzoeken de omwonenden de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006998/2)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Banne Toren IJdoornlaan/Statenjachtstraat' van stadsdeel Amsterdam-Noord. Het plan maakt de bouw van een woontoren met een hoogte van 37 meter mogelijk. De locatie wordt begrensd door de IJdoornlaan, de Statenjachtstraat en het terrein van het BovenIJ ziekenhuis. Het ziekenhuis is het niet eens met de komst van de woontoren en komt tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het BovenIJ ziekenhuis is onvoldoende bekeken wat de gevolgen zijn van de woontoren voor de bedrijfsvoering en de toekomst van het ziekenhuis. Het provinciebestuur stelt zich op het standpunt dat de nieuwe woontoren niet leidt tot een beperking van de huidige milieuvergunning van het ziekenhuis. (zaaknummer 200906468/1)