Interbrand publiceert ranglijst van 100 Best Global Brands 2010

16/09/2010 08:04

Fleishman-Hillard

Coca-Cola blijft op nummer 1; merkwaarde Philips en Shell gestegen; Heineken terug van weggeweest

Amsterdam, 16 september 2010 - Coca-Cola, IBM, Microsoft en Google voeren de 11de editie aan van het top 100-overzicht met 'Best Global Brands' van Interbrand. Voor het elfde jaar op rij prijkt Coca-Cola bovenaan de lijst. Google (nr.4) maakt een waardesprong van 36% ten opzichte van vorig jaar, waarmee het merk nu Microsoft (nr.3) op de hielen zit. HP (nr.10) staat voor het eerst in de top 10 dankzij een waardestijging onder een nieuw bedrijfsmodel met bijbehorend merkplatform.

Toename Nederlandse merken

Dit jaar zijn er drie Nederlandse merken terug te vinden op de lijst: Philips, Shell en Heineken. Philips en Shell zijn beiden gestegen in merkwaarde met respectievelijk 7% en 24%. In de ranglijst staat Philips op de 42ste plaats, dezelfde positie als in 2009. Shell neemt de 81ste plaats in op de lijst en stijgt hierdoor elf plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Na vijf jaar afwezigheid positioneert Heineken zich dit jaar op positie 93. Het merk is daarmee met meer dan 30% in waarde gestegen sinds 2005.

Patrick Stal, Senior Consultant bij Interbrand Amsterdam: "Het belang van het bouwen van sterke merken blijft onveranderd groot. 2010 was het begin van een lange weg naar economisch herstel. Merken werden op alle fronten - van realtime feedback van klanten via sociale media tot de roep om meer transparantie over zaken als duurzaamheid - geconfronteerd met een ingrijpende verandering in de verhouding met hun klanten en de wijze waarop ze hun waarde kunnen aantonen. Wij zijn verheugd om te zien dat er dit jaar weer een sterk Nederlands merk als Heineken bij is gekomen, en dat Shell en Philips weer in waarde zijn gestegen. Maar we weten ook dat er nog veel potentie is, aangezien Nederland vele internationale merken rijk is en met professionaliserend brand management verwachten wij in de toekomst nog meer positieve ontwikkelingen."

Waardestijgingen en -dalingen

Een aantal prominente merken had het afgelopen jaar flink last van de crisis, wat leidde tot stagnerende groei, waardedaling of, zoals bij BP, verlies van de top 100-notering. De milieuramp waarmee BP zich geconfronteerd zag, en het onvermogen van de onderneming om invulling te geven aan haar merkbelofte 'Beyond Petroleum' leidde ertoe dat BP van de lijst verdween, terwijl concurrent Shell zich kon manifesteren als sectorleider en opschoof van plaats 92 naar 81. Verder zien we dat Toyota (nr.11) door een terugroepactie 16% aan merkwaarde inboette, maar dat het niettemin de crisis beter doorkwam dan verwacht, dankzij de in de loop der jaren opgebouwde reputatie van betrouwbaarheid, efficiency en innovatief vermogen. Goldman Sachs (nr.37), tot voor kort succesvol op Wall Street, kampt nu met de keerzijde van dat succes, omdat de publieke opinie zich tegen de bank heeft gekeerd. Dat zal zo blijven totdat de onderneming laat zien dat ze oprecht haar best doet om zakelijke ethiek en merk beter op elkaar af te stemmen.

Hoge scores technologische merken

Technologische merken blijven hoog scoren, getuige de prominente posities van IBM (nr.2), Microsoft (nr.3), Google (nr.4), Intel (nr.7) en HP (nr.10). Apple (nr.17) zag zijn merkwaarde 37% stijgen dankzij zorgvuldig geregisseerde berichtgeving en fluistercampagnes in de aanloop naar nieuwe productintroducties. Ondanks de moeilijke omstandigheden wist HP een aantal slimme uitbreidingen op zijn productportfolio te realiseren en een top-10 positie op de lijst te verwerven. BlackBerry (nr.54) blijft met een merkwaardestijging van 32% de populairste smartphone voor zakelijke gebruikers, ondanks de toenemende druk van Apple in het zakelijke segment.

Opbouw merkwaarde in de auto-industrie

Tijdens een moeizaam jaar voor de auto-industrie slaagden Mercedes Benz (nr.12) en BMW (nr.15) erin hun waarde te behouden en te versterken dankzij vernieuwend design en gerichtheid op levering van hoogwaardige, luxueuze auto's. Ford (nr.50) introduceerde met veel succes de nieuwe Ford Fiesta, slim gebruikmakend van consumentenreacties, voornamelijk verkregen via YouTube, Flickr, Twitter en Facebook - een overtuigend voorbeeld van effectief gebruik van sociale media. En Audi (nr.63) wist zijn merkwaarde met 9% te vergroten dankzij een zorgvuldig opgebouwde staat van dienst en het succes van bekroonde producten als de Audi Q5.

Luxemerken doorstaan crisis

Ondanks de economische crisis zagen luxemerken als Cartier (nr.77), Armani (nr.95), Louis Vuitton (nr.16), Gucci (nr.44), Tiffany & Co (nr.76) en Hermès (nr.69) hun waarde in 2010 allemaal toenemen, vooral dankzij doorgaande investeringen in hun reputaties als klassieke icoonmerken. Hoogwaardige klantenservice en een sterke focus op unieke in-store en online concepten zorgden ervoor dat ze sterk bleven, ook al gaven de consumenten minder uit.

Financiële merken leveren in

In de financiële sector moesten grote namen als Citi (nr.40) en UBS (nr.86) met dubbele cijfers aan merkwaarde inleveren, terwijl Santander (nr.68), Barclays (nr.74) en Credit Suisse (nr.80) op de ranglijst debuteerden. Deze nieuwkomers wisten de hardste klappen van de Amerikaanse hypotheekcrisis te ontlopen en slaagden erin om hun merkbelofte ook in onzekere tijden inhoud te geven.

De complete ranglijst van Interbrand's Best Global Brands 2010 is, samen met uitgebreide merkbesprekingen en toelichting op de gehanteerde werkwijze, te vinden via Interbrand.com op www.thebestglobalbrands.com.

Over het onderzoek

Het merkadviesbureau Interbrand stelt zijn top 100-merkenlijst samen op basis van een unieke analysemethodiek, gebruikmakend van de vele factoren die de relatie tussen merk, markt en organisatie beïnvloeden. Die factoren variëren van het aantrekken van toptalent tot de mate waarin aan de verwachtingen van de klant wordt voldaan. Daarnaast dragen drie kernaspecten bij aan de waarde van een merk: de financiële prestaties van de producten en/of diensten die onder de merknaam worden aangeboden, de rol van het merk bij koopbeslissingen, en het vermogen van het merk om een stabiele bijdrage te leveren aan de winstgevendheid van de onderneming.

Over Interbrand

Merkenadviesbureau Interbrand combineert de strategische en analytische kwaliteiten van een bedrijfskundig adviesbureau met de ondernemingsgeest en creativiteit van een branding- en designbureau. Het bedrijf biedt uitgebreid advies aan klanten op het gebied van creatie, verbetering, onderhoud en waardering van hun meest waardevolle bezit -hun merken.

Interbrand is opgericht in 1974 telt momenteel 40 vestigingen in 25 landen wereldwijd en heeft klanten in de meest toonaangevende sectoren. Voor meer informatie kijk op www.interbrand.nl .

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.interbrand.nl

http://www.fleishman.nl