Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 september 2010

Persbericht

Laatste grote verzekeraar neemt verantwoordelijkheid WPC EN ACHMEA SPREKEN COMPENSATIE WOEKERPOLISSEN AF

Stichting WPC (Woekerpolis Claim) en Achmea hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt in de woekerpolisaffaire. Achmea is daarmee de laatste in de reeks grote verzekeraars met wie WPC genoegdoening afspreekt voor te hoge kosten bij beleggingsverzekeringen. Voorzitter Jasper van Schaaik: "Een regelrechte overwinning voor de consument. Nu ook verzekeringsgigant Achmea verantwoordelijkheid erkent, is eindelijk sprake van een redelijke compensatie voor de overgrote meerderheid van de mensen met een beleggingsverzekering."

De overeenkomst met Achmea sluit op het gebied van kostennormering aan bij de eerdere akkoorden met Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden, ASR, SNS Reaal en Aegon. Maar er zijn ook verdergaande specifieke afspraken, waarvoor WPC zich tijdens het onderhandelingsproces hard heeft gemaakt.

Er is sprake van een ongelimiteerde pot voor schrijnende gevallen. Daarvan kunnen polishouders gebruikmaken die schade lijden door het zogenaamde inteer- en hefboomeffect of de gevolgen van tussentijdse premieverlaging. Ook degenen die onvrijwillig hun polis hebben afgekocht, bijvoorbeeld doordat ze werkloos of arbeidsongeschikt zijn geraakt, kunnen een beroep doen op deze voorziening. Achmea verplicht zich verder om klanten met een beleggingsverzekering de mogelijkheid te bieden om kosteloos over te stappen naar een goedkoper product. Ook belangrijk in de ogen van WPC is dat geen kwijting wordt gevraagd van klanten die akkoord gaan met de geboden compensatie. De individuele polishouder kan een voorstel van Achmea dus accepteren met behoud van rechten.

De overeenkomst die WPC nu heeft bereikt, is vele malen beter dan de eenzijdige regeling die Achmea eerder aankondigde. De compensatie geldt voor ruim 800.000 polissen, van onder meer de labels Centraal Beheer, FBTO en Avéro. Ook de beleggingsverzekeringen die Interpolis - nu Achmea, vroeger eigendom van Rabobank - heeft verkocht bij de OpMaat Hypotheek, vallen onder het akkoord.

De regeling van vandaag krijgt pas een definitief karakter als de meerderheid van de Achmea-achterban van WPC ermee akkoord gaat. Om de meningen te peilen zal de stichting binnenkort via internet een enquête houden.